У січні 2014 року на бульварі Жванецького, біля моря, було висаджено молоді вишневі деревця. Їх поява була не випадковою. На цьому місці 110 років тому розташовувалася поміщицька садиба з вишневим садом, у якій частенько гостював Антон Чехов. Вишневий сад, мешканці маєтку стали прототипами головних героїв п’єси «Вишневий сад».

Сад загинув у вихрі революцій, а господарі маєтку назавжди залишили Одесу. «Вишневий сад» Чехов написав 1903 року, а 17 січня 1904-го відбулася прем’єра в Московському художньому театрі (згодом — МХАТі імені А. П. Чехова). Про те, що прототипами персонажів п’єси були реальні люди, які мешкали в Одесі в маєтку приятельки Чехова, знають одиниці...

Чиновники Одеської міської ради вирішили провести рекламну акцію й посадити новий вишневий сад. «Голос України» писав про друге його народження.

— Ми відновлюємо вишневий сад для відтворення історичної картини, — розповіла директор департаменту культури і туризму Одеської міськради Тетяна Маркова. — Сподіваюся, він стане ще однією визначною пам’яткою на туристичній мапі міста. У 2014-му, ювілейному для Одеси, яка відзначить 220 років від дня свого заснування, на цьому місці висадимо ще кілька дерев і встановимо гранітний пам’ятний знак.

На жаль, друге народження вишневого саду не відбулося. Чиновники забули про нього фактично наступного дня після урочистого відкриття. Сьогодні на місці молодого саду — бур’ян по пояс і засохлі прутики, які так і не стали розквітлими деревами. А до 220-ї річниці заснування Одеси залишилося три місяці.