94 відсотки полтавчан обслуговується сімейними лікарями

В Полтаві підбито підсумки роботи галузі охорони здоров’я. За 9 місяців цього року у місті не зареєстровано материнської смертності, а рівень дитячої смертності нижчий, ніж в області і по Україні. Проте складною залишається ситуація стосовно туберкульозу: виявлено ще 131 хворого, з них 4 дитини. Загалом по місту план профілактичних флюорографічних обстежень на 2007 рік виконано на 80 відсотків.

Нині лікарями сімейної медицини обслуговується 94 відсотки полтавчан. Розширюється мережа закладів сімейної медицини, завершується будівництво двох нових амбулаторій. Стабілізувалися показники серцево-судинних захворювань. Водночас збільшилася кількість первинних виходів на інвалідність з причини гіпертонічної хвороби.

Дмитро СКОБЕЛЬСЬКИЙ.

Полтавська область.

Ні — корупції при отриманні медичних послуг!

Чернігівський Центр прав людини розпочинає реалізацію проекту «Клятва Гіппократа без корупції».

Його мета знизити рівень корупції при наданні державних послуг працівниками медичних закладів міста Чернігова шляхом захисту прав пацієнтів та підвищення рівня правової обізнаності як медперсоналу, так і населення. Пацієнти, котрі стикнулися з порушенням своїх прав, фактами корупції в системі охорони здоров’я, зможуть звернутися по юридичну консультацію до міської поліклініки №3. У десяти медичних закладах Чернігова буде розміщено поштові скриньки для збору інформації про факти корупційних дій серед медичного персоналу, пропозицій громадян та медпрацівників.

Цей проект виконуватиметься спільно з управлінням охорони здоров’я Чернігівської ОДА, Чернігівською міською лікарнею №1, УМВС України в Чернігівській області.

Під загрозою епідемії СНІДу

Щомісяця одеські медики реєструють від 80 до 100 нових випадків інфікування ВІЛ. Як повідомила в. о. начмеда міського центру профілактики ВІЛ-інфекції і боротьби зі СНІДом Вікторія Рижкова, на 1 листопада цього року в Одесі виявлено близько 20 тисяч осіб, котрі живуть із ВІЛ. Із них приблизно половина перебуває на диспансерному обліку, а 10% інфікованих хворі на СНІД.

За словами медиків, переважно ВІЛ реєструється серед осіб молодого працездатного віку — від 20 до 36 років. Захворюваність у цій групі становить 1,4% усього населення міста. Більш як 60% усіх інфікованих в Одесі заразилися статевим шляхом і 38% під час ін’єкцій.