Старогнатівка знаходиться на небезпечному маріупольському напрямку. Через ризик обстрілів постачальники відмовляються привозити сюди продукти. Також бракує медикаментів. Офіцери цивільно-військового співробітництва під час роботи в цьому населеному пункті дізналися про проблеми мешканців. Потім звернулися до волонтерів організації «Крила щедрості і турботи» з проханням допомогти мешканцям Старогнатівки (на знімку внизу). Вже за тиждень усе необхідне доставили в село.

— Військові та волонтери завжди намагаються нам допомогти, — розповідає завідувач амбулаторії. — Ось і цього разу привезли ліки, олію, хліб, крупи, цукор, консерви. Ми їм за це дуже вдячні.
Із неспокійної Старогнатівки вже виїхало чимало мешканців. Залишились здебільшого пенсіонери та багатодітні родини. Через дії терористів їхнє життя перетворилося на боротьбу за виживання. Військові і волонтери передали найбільш нужденним мешканцям двісті продуктових наборів.

Тим часом офіцери доставили гуманітарну допомогу і в найпроблемніші райони Мар’їнки (на знімку вгорі) і Красногорівки. Ці міста розташовані вздовж лінії розмежування і, незважаючи на перемир’я, час від часу бойовики вдаються тут до атак та обстрілів. Чимало людей і досі живуть у підвалах без централізованого постачання води, електроенергії та газу. Офіцери цивільно-військового співробітництва разом з волонтерами привезли хліб, продукти харчування, теплі ковдри, матраци та засоби гігієни у райони, що найбільше потерпають від бойових дій.
— Разом з добровольцями волонтерської організації «Крила щедрості і турботи» ми привезли в Мар’їнку і Красногорівку майже двісті наборів продуктів та майже тисячу булок хліба, — розповідає офіцер групи цивільно-військового співробітництва старший лейтенант Олексій Штанько. — Багато людей тут втратили роботу, а відтак і засоби для існування. Тож наша допомога їм дуже потрібна. Декілька десятків ковдр ми роздали сім’ям з дітьми. Також передали багатодітним родинам теплий одяг.
Військові та волонтери особисто занесли допомогу тим, хто й досі мешкає в підвалах.
— Багато мешканців продовжують жити в підвалах, — каже секретар Мар’їнської міської ради. — Люди як можуть обладнують свій побут у таких бомбосховищах, виходять на вулиці вкрай рідко. Цими днями ще один місцевий житель дістав тяжке поранення. Після чергового обстрілу він хотів вийти на вулицю, аби полагодити електрообладнання. Щойно підійшов до дверей під’їзду, як знову пролунав вибух. Уламки пробили металеві двері та влучили чоловікові у стегно. Військові медики зробили йому операцію у своєму госпіталі та скерували до місцевої лікарні.
— Наші військові медики дуже часто надають допомогу мешканцям міст уздовж лінії розмежування, — зазначає начальник медичної служби сектору. — Найчастіше доводиться рятувати людей, які дістали поранення внаслідок артилерійських обстрілів.
Зараз офіцери цивільно-військового співробітництва разом з місцевими мешканцями складають карту сховищ, в яких і досі мешкають люди. Військові знають, чого мешканці потребують найбільше, і відвідують усі такі підземні оселі та допомагають людям найнеобхіднішим. Обов’язково офіцери цивільно-військового співробітництва спілкуються з людьми, відповідають на запитання, розповсюджують українську пресу. Допомогу жителям цих міст військові надаватимуть і надалі.

Фото надане автором.