Цього року на грип захворіють удвічі більше осіб

Луганські лікарі прогнозують високий рівень захворюваності на грип і очікують дві хвилі епідемії. Перша, осіння, уже починається. Від неї вже постраждали Стаханов і Новоайдарський район, які на сьогодні перейшли епідеміологічний поріг. Щотижня в області реєструють до 12 тисяч хворих, яким ставлять діагноз «гостра респіраторна інфекція». У групі підвищеного ризику, як завжди, люди похилого віку і діти. Як кажуть медики, не така страшна сама хвороба, як її наслідки, що можуть розвиватися протягом півроку. Однак щеплення проти грипу сьогодні зробили лише 1 відсоток жителів області, повідомляє наш власкор Алла АНТІПОВА.

В Україні почався сезонний підйом захворюваності на грип та гострі респіраторні інфекції. Станом на другий тиждень жовтня цього року кількість захворілих на вірусні недуги в Києві сягнула позначки у понад 16 тисяч осіб. Пік цьогорічної епідемії очікується на середину грудня. Про це під час прес-конференції повідомив Аркадій Фролов, директор Українського центру грипу МОЗ України.

— На сьогодні грип, — каже пан Фролов, — не набув ще епідеміологічного характеру. Утім, вже можна спрогнозувати, що цього року кількість захворілих збільшиться принаймні удвічі.

Цього зимового сезону, як показали дослідження, українці потерпатимуть від трьох штамів вірусу. Один з яких — «Соломонові острови» — піонер на українській землі. А тому імунітету у нашого населення до нього немає. На думку Людмили Мухарської, заступника головного державного санітарного лікаря України, «передусім необхідно змінити ставлення населення до грипу та ГРВІ як до банальних інфекцій». Мовляв, часто люди помилково переконані, що такі недуги можна перенести «на ногах».

Щороку Міністерство охорони здоров’я та Державна санітарно-епідеміологічна служба проводять низку заходів для мінімізації негативних наслідків вірусних захворювань. Цей рік не став винятком. Триває постійний моніторинг циркуляції збудників, впроваджуються освітні та організаторські програми і, звичайно, рекомендується робити профілактичні щеплення. У нашій країні вакцинація — справа добровільна. Утім, є кілька категорій, зокрема, літні люди, особи з хронічними захворюваннями тощо, яким щеплення за епідеміологічними показами більш ніж рекомендовано. Кошти на це мають виділяти з місцевих бюджетів.

Будь-хто віком від 6 місяців може зробити собі антивірусне щеплення. І вже на сьомий день, за прогнозами експертів, в організмі виробляються антитіла. Але не забувайте, що, як і більшість інших медичних препаратів, вакцинація має кілька протипоказань. Яких саме — треба уточняти безпосередньо у лікарнях.

Тетяна ГРАДОБЛЯНСЬКА.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.