«Музей закрито на ремонт» — такими написами обклеєно двері й вікна Донецького обласного художнього музею. Але обізнані шанувальники мистецтва підозрюють: справжня причина зачинених дверей — близькість музею до захопленої облдержадміністрації. Кількамісячне сусідство з барикадами та озброєними людьми не минулося даремно. Галерея припинила приймати відвідувачів на фоні розгулу мародерів. Якщо в центрі міста трощать офіси і торговельні центри — де гарантія, що хтось не спокуситься на твори мистецтва чи не влаштує «польовий шпиталь» у виставкових залах?

Колектив фонду «Ізоляція», захопленого минулого тижня представниками самопроголошеної «Донецької народної республіки», просить дозволити вивезти твори мистецтва, матеріальні цінності, документи, а також особисті речі співробітників. Протягом чотирьох років фонд створив найбільшу в регіоні колекцію сучасного мистецтва та був майданчиком для спілкування творчих людей.

«Сьогодні співробітниками заводу були зафіксовані факти мародерства й порушення громадського порядку, а саме: відкриття сейфа, злам дверей до приміщень із дороговартісними інструментами та обладнанням, розкрадання речей, які належать фонду та його співробітникам, розпивання алкогольних напоїв. Крім того, блокується вивезення творів мистецтва, документації й особистих речей співробітників фонду», — йдеться у зверненні.

Представники культурної інституції зазначають, що постійні мистецькі інсталяції є невід’ємною частиною території заводу, де розташовано фонд, і не можуть бути демонтовані чи вивезені. Колектив наполягає на відшкодуванні вартості творів мистецтва.

«Серйозну заклопотаність культурних і громадських діячів викликає питання збереження творів мистецтва, які належать «Ізоляції»: картин, скульптур та інших арт-об’єктів. Над їхнім створенням, експонуванням і зберіганням упродовж чотирьох років працювали українські й іноземні художники, куратори й арт-менеджери. Саме завдяки цим унікальним роботам культурна інституція відома в Україні і за кордоном, а територія колишнього заводу перетворилася на місце, популярне серед мешканців і гостей Донецька. Всі ці твори мистецтва ще можна зберегти», — висловлюють сподівання співробітники фонду.

Однак трепетного ставлення до закладів культури представники «ДНР» досі не демонстрували. Днями до міської ради надійшов документ, у якому сепаратисти зажадали передати військову техніку, що експонується в Музеї Великої Вітчизняної війни, — танки, гармати тощо — «на потреби республіки». Про цей випадок розповів журналістам міський голова Олександр Лук’янченко. Невідомо, чи в курсі бойовики, що танки всередині — порожні, без двигунів. Раніше озброєні люди забрали в музеї макети автоматів Калашникова. Автомати неробочі, але для залякування під час грабежів згодяться.

«Є ще моральний бік питання. Музеї, які будують, не потрібно руйнувати. Із тих, хто прийшов, ніхто не зробив внеску до цієї справи», — так прокоментував ситуацію міський голова.

Показово, що пограбувати музей війни прийшли люди з георгіївськими стрічками. Раніше під час мітингів у Донецьку проросійські активісти заявляли, що захищають пам’ять полеглих воїнів і не дадуть її знищити.

***

Автобус, у якому перебувають 25 дітей-сиріт і вихованців дитячих будинків сімейного типу, захоплений озброєними бойовиками поблизу Сніжного, нині перебуває на кордоні з Російською Федерацією. Про це повідомили в прес-службі обласної державної адміністрації. Транспорт із дітьми попрямував до Красного Луча (Луганська область), а звідти — на контрольно-пропускний пункт «Довжанський». «Зараз діти перебувають на кордоні. Про плани людей, які перехопили автобус, нічого не відомо. Для перетину державного кордону у дітей та осіб, які їх супроводжують, необхідних документів немає», — йдеться в повідомленні.

У четвер уранці автобус, що мав везти дітей на відпочинок до Дніпропетровської області, захопили озброєні люди, які заблокували машину ДАІ та забрали телефони у співробітників міліції.

Фото автора.

У так званій Донецькій народній республіці закриваються не лише магазини та офіси, а й музеї.