Пшениця наливається, але покупців на жатки на Сході не знайдеш
У заручниках бойових дій на Сході України опинився Херсонський машинобудівний завод. Вважаючи, що сіяти й збирати селянам за будь-яких умов треба, підприємство ще навесні відправило на свої торговельно-виставкові майданчики у Донецькій області партію комбайнів та жаток власного виробництва загальною вартістю майже п’ять мільйонів гривень. Вони тут завжди мали попит, але щойно залунала стрілянина й вибухи мін та снарядів, як цей попит знизився до нуля. І що робити тепер з дорогою технікою, її виробники не відають.
— На торговельно-виставковому майданчику в Краматорську також стоїть наш комбайн. Колосся в навколишніх полях наливаються, але покупців на сільгосптехніку найближчим часом тут не знайдеш — хто подався у біженці, хто причаївся до спокійніших часів. Викладати за комбайн більш як мільйон, ризикуючи втратити його під час обстрілу, ніхто не буде. Та й на майданчику ми за його збереження боїмося — потрапить туди випадковий снаряд чи бомба, і збирай потім уламки, — стурбований головний інженер Херсонського машинобудівного заводу Сергій Шляховер.
Комбайнобудівники кажуть, що воліли б вивезти свою продукцію назад до Херсона. Але габаритні комбайни чи жатки можна евакуювати тільки залізницею чи автопоїздом. А залізничний рух у зоні бойових дій нині фактично паралізований, та й автомагістралі перегороджені блокпостами — навіть якщо автопоїзду і дозволять їхати, не факт, що він буде спроможний їх оминути, не розваливши конструкцію з бетонних блоків та мішків з піском. А реакція озброєних людей на руйнування їхньої захисної споруди може виявитися будь-якою — аж до стрілянини на враження.
Фото з архіву «Голосу України».