Перспектива поставок вітчизняної продукції на ринки Євросоюзу стала темою обговорення під час прес-конференції «Український АПК і ЄС» учора в Києві. За словами керівника проекту «АПК-Інформ: овочі та фрукти» Тетяни Гетьман, «найменший потенціал ми бачимо по овочах борщового набору. В Європейському Союзі всі виробничі процеси їхнього вирощування механізовано по максимуму, тому тут у нас взагалі немає переваг, окрім близького географічного розташування до ринку збуту. По тепличних овочах ситуація теж не набагато краща — в ЄС останні кілька років постійне надвиробництво. Непогана перспектива й по перероблених томатах, а також по заморожених ягодах».

Для того щоб Україна почала системно експортувати овочі та фрукти, необхідно провести серйозну роботу з маркетингу, шукати потенційні канали збуту, вивчити вимоги потенційних покупців щодо параметрів продукції, сезонності поставок. У нас, на жаль, спочатку фермери вирощують продукцію, а потім думають, куди її продавати, хоча все має бути навпаки.

Тим часом

Картоплю «попросили» з ринку

Россільгоспнагляд з наступного тижня запроваджує обмеження на ввезення української картоплі в Росію. Заборона, зазначається в повідомленні відомства, пояснюється нібито випадками виявлення карантинного для РФ об’єкта — золотистої картопляної нематоди.

Втім, такі тимчасові обмеження, схоже, не спричинять помітних негативних наслідків на картопляний бізнес України. Адже, за інформацією «АПК-Інформ: овочі та фрукти», щорічно наша країна експортує до Росії до 8 тисяч тонн продовольчої картоплі, що є мізерним обсягом на тлі 2,8 мільйона тонн ринкового споживання усередині країни.