Понад місяць тому призначено нового очільника Головного управління Держземагентства в Київській області. Ним став Микола Іщук. Він працює в системі управління земельними ресурсами майже десять років, має три вищі освіти, зокрема, здобув кваліфікацію спеціаліста із землевпорядкування і кадастру та юриста.

Минулого тижня Микола Іщук запросив до себе групу журналістів, щоб поділитися пріоритетними планами роботи очолюваного ним відомства. Власне, ця зустріч обумовлена тим, що основним своїм завданням обласне Держземагентство бачить прозорість діяльності та зручність обслуговування громадян, надання адміністративних послуг без зайвих бюрократичних зволікань. Принцип формулюється просто: «Люди повинні знати, що ми для них робимо». У нинішній ситуації це дуже важливо, адже в столичній області земля є предметом зіткнення особливо гострих інтересів, конфліктів та інтриг. Досить сказати, що 18 відсотків звернень та скарг громадян, що їх отримує Держземагентство України, надходять саме з Київської області. Отже, тут потрібен зручний та дієвий механізм зворотного зв’язку.

Дехто вважає, що в умовах мораторію на продаж землі неможливо ефективно розпоряджатися земельними ресурсами. Микола Іщук дотримується протилежної позиції: це і можливо, і необхідно, було б тільки бажання. Тим часом саме ті, хто обробляє землю, останнім часом опинилися в дуже невигідному становищі. При тому, що, скажімо, 2014-й оголошено Роком сімейних фермерських господарств, на ділі ставлення до фермерів — далеке від норм права і моралі. Кому невідомі ці прикрі випадки: фермер десять літ обробляє біля свого села тридцять чи п’ятдесят гектарів, на яких господарював ще його дід чи прадід. Він вкладає в цю землю працю і кошти. І в один прекрасний день з’являється невідомо хто й невідомо звідки і показує папери: мовляв, саме він законний орендар цієї землі. Й тепер фермер мусить або викупити в нього цю землю, або взяти в суборенду. Не раз траплялося, що людям переорювали вже засіяні поля. І це при тім, що орендарі — часто навіть не місцеві, з-поза меж області, і їх іноді зовсім не цікавить земля як годувальниця нації. На недавньому засіданні Київської облради запропоновано створити по всіх районах області реєстр таких «орендарів», які не мають жодного стосунку до сільськогосподарського виробництва — з тим, щоб законним шляхом повернути землю людям, які реально її обробляють. Такий реєстр уже створюється, і в цій справі Держземагентство розраховує передусім на інформацію, що надходить від самих фермерів. Микола Іщук попросив оприлюднити номер телефону гарячої лінії Держземагентства: 0800301071. За цим телефоном (дзвінок безплатний) громадяни країни можуть отримати будь-яку необхідну інформацію чи надати свої пропозиції.

Також Микола Іщук повідомив ще одну приємну новину: спільно з очільниками районних відділень Держземагентства в Київській області знайдено резерв земельних ділянок, які можна буде виділити для військових, що нині служать в зоні антитерористичної операції. Нерідко це люди безквартирні, й ділянка землі під забудову буде справедливою нагородою за їхню самопожертву.