щоб дитина одержала справжні українські документи про громадянство, а не папірець від неіснуючої «Новоросії»

Міжрайонне акушерсько-гінекологічне відділення Біловодської центральної лікарні поповнилося медичним обладнанням для облаштування другої пологової зали. Цей подарунок біловодські районні медики отримали від волонтерів організації «Схід-SOS» та естонської організації MTU Mondo за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Естонії.

Ще одна пологова зала для районної центральної лікарні була просто необхідна. До Біловодська сьогодні приїжджають багато луганських породілей, які прагнуть народити дитину в Україні й одержати українські свідоцтва. За день акушери приймають до шести пологів. Торік вони провели на 160 пологів більше, ніж звичайно: на світ з’явилося майже 460 малят.
— У мирний час наша лікарня обслуговувала три райони: Біловодський, Марківський, Міловський. Загалом це десь 24 тисячі людей, — розповідає головний лікар Ганна Чередниченко. — Тепер додалися ще й мешканці Станично-Луганського району. Тамтешня райлікарня постраждала від обстрілів важкої артилерії під час бойових дій, отож жителі найближчих до нас сіл цього району обслуговуються в нас. Крім того, ми лікуємо всіх вимушених переселенців, які облаштувалися в чотирьох регіонах. Кількість тільки тих, хто перебрався в наш Біловодський район (маю на увазі офіційно зареєстрованих), становить 18 тисяч. З усього очевидно, що наша установа має сьогодні дуже серйозне навантаження.
Однак, незважаючи на таку ситуацію, бюджет лікарні цього року виявився навіть меншим, аніж торік. На обладнання гроші не закладені зовсім. Понад те, коштів бракує навіть на зарплату медикам, але скорочувати штат не можна, інакше не буде кому лікувати людей. Виживає лікарня тільки за рахунок добродійності та допомоги військових. Щодо основної пологової зали, то вона укомплектована необхідним устаткуванням. Але є ще одна пологова кімната, яку задіяно на випадок кількох пологів одночасно. Тож вона практично не обладнана. Доводиться користуватися старою технікою, яка утруднює роботу лікарів і створює дискомфорт породіллям.
Ситуацію на краще змінили волонтери «Схід-SOS». Для другої пологової зали вони передали стіл неонатальний з обігрівом для огляду немовляти та ще два маніпуляційні столи, акушерське крісло-ліжко для родопомочі, пульсоксиметр із неонатальним датчиком, бінокулярний мікроскоп та інші медичне обладнання й техніку. Це, зрозуміло, не всі потреби акушерсько-гінекологічного відділення. Наприклад, дуже потрібен електрокардіограф. Людей, котрі звертаються до лікарів по медичну допомогу так багато, що апаратура не витримує навантажень. Персонал лікарні радий будь-якій посильній допомозі, якщо це зробить обслуговування якісним, а появу на світ малят безпечнішою. Тож свої надії біловодські медики покладають в основному на небайдужих людей.

Луганська область.