Прикарпатські рятувальники відтепер матимуть помічників. На запрошення начальника Державної служби з надзвичайних ситуацій області Володимира Чернецького журналістів познайомили із службовим поповненням.

Пошуково-рятувальне кінологічне відділення на базі Івано-Франківського спеціалізованого воєнізованого гірничорятувального загону ДСНС було створено майже рік тому. Весь цей час тривало навчання інструкторів та їхніх підопічних. Собак для рятувальників виховують у єдиному в Україні міжрегіональному центрі швидкого реагування ДСНС України в місті Ромни Сумської області. Німецькі та бельгійська вівчарки, лабрадор і ротвейлер віднині допомагатимуть людям рятувати людей. Саме цим породам, за словами кінолога Сергія Богатирьова, найліпше це вдається. Тепер інструктори зі своїми вихованцями працюватимуть скрізь, де виникне потреба: у лісі і на полях, під завалами зруйнованих будинків, у горах, під лавинами, у селевих обвалах і каналізаційних системах. А ще вони зможуть знайти вибухівку та затримати небезпечного терориста.

Як з’ясувалося, собак для рятувальників виховують зовсім інакше, ніж для інших силових структур. Вони справжні друзі: зовсім неагресивні, добрі, грайливі, кмітливі та слухняні.

На знімку: інструктор-кінолог Андрій Здерко з напарницею Баксеві.

Фото Миколи МАЦЮКА.