Бобринецькі підприємці, які торгують на міському ринку, розпочали громадські акції, вимагаючи повернення до власності громади землі, на якій він розташований.

Серйозним поштовхом до конфлікту, що жевріє вже багато років, стало чергове підвищення вартості так званого місцевого, чи, умовно, «ринкового» збору. Від кількох гривень за погонний метр асфальтівки (без жодних умов для роботи, навіть без туалету) аж до 3 грн. за квадратний метр. Тож тепер замість сотні-другої гривень людям, котрі працюють на місцевому ринку, доведеться сплачувати за місяць у рази більше, та ще й невідомо кому. Бо, як вони стверджують, гроші, за якісь нібито послуги, вже багато років не потрапляють до міського бюджету й навіть не обліковуються. Тому й почали вимагати повернення міській громаді землі, переданої споживчому товариству, як на їхню думку, з порушеннями.

Місцева влада, і міська, і районна, конфлікту не хоче. Проте реагує на нього якимось дивним чином. Очільники міста на контакт з підприємцями не йдуть та на зустрічі не з’являються або ж зникають з них. Та й із землею, схоже, розбиратися не хочуть. А районна влада всім своїм виглядом показує, що до ситуації особливого стосунку не має. Але й розібратися ніби не проти.

Допомагати містянам, які, щоб забезпечити сім’ї, вдалися до організації особистої трудової зайнятості власноруч, взялися кілька громадських організацій та депутат обласної ради Зоя Секрет. Вони обстоюють права міських підприємців та членів РСТ, землю громади в прокуратурі та судах.

Чому цього не роблять міськрада і міський голова? Запитання поки що риторичне.

Як стало відомо кореспондентові «Голосу України», містечкових «підводних каменів» значно більше, ніж здається.

Але про це пізніше. Поки що районні керманичі запропонували своєрідний тайм-аут до 2 лютого, щоб самим «розібратися» у проблемах та спробувати відповісти на запитання, поставлені людьми і часом.

Вулиця зі зруйнованим асфальтом та калюжами, якою їздять автомобілі, — площа Базарна, за користування якою підприємці мають сплачувати комусь по кількасот гривень на місяць.

Фото автора.