Батьки дедалі частіше відмовляються від обовязкової вакцинації дітей. А тим часом список обовязкових щеплень для малят поповнився ще однією. Віднедавна українських дітей прищеплюють ще і проти гемофільної палички.

Точну кількість «відмовників» назвати складно, тому що такої статистики просто ніхто не веде. Водночас користь щеплень доведена давним-давно, і серйозні фахівці не беруться сперечатися з позитивною практикою вакцинації. Однак останнім часом супротивників обовязкової вакцинації стає дедалі більше.

Медики переконані, що більшість небезпечних хвороб як чорну віспа чи поліомієліт зникли завдяки вакцинам. Тобто тільки роблячи щеплення, можна вберегти дитину від туберкульозу, гепатиту, кору і т. д. А недавні масові спалахи кору чи дифтерії лікарі повязують саме з відмовою від щеплень.

Вакцина проти гемофільної палички дасть можливість знизити кількість пневмоній і гнійних менінгітів у малят до 5 років, стверджують фахівці. Це обовязкове щеплення рекомендувала Всесвітня організація охорони здоровя. Першу вакцину треба вводити дітям у 3 місяці, потім у 4 і 5.

Що стосується проби Манту, то Міністерство охорони здоровя звернулося до всіх лікарів, щоб ті були уважніші до стану здоровя дітей перед проведенням цього щеплення, і обовязково погоджували вакцинацію з батьками.

Нагадаємо, відповідно до чинного законодавства, щеплення, включені в Національний календар вакцинації, обовязкові для всіх. Коли дитина приходить у садок, школу, спортивну секцію, їде в літній табір, у неї вимагають довідку з усіма профщепленнями.

Уже в пологовому будинку, на першу-третю добу, немовлят вакцинують проти вірусного гепатиту В і туберкульозу (БЦЖ). На першому році життя дитина отримує щеплення від вірусного гепатиту, коклюшу, дифтерії, правця і поліомієліту. У рік треба прищепитися від кору, краснухи, епідпаротиту (свинки). Для того, щоб механізм вироблення імунітету закріпився, через певний час деякі щеплення роблять повторно (ревакцинація).

Вакцинувати можна лише абсолютно здорову людину. Якщо в дитини були нежить чи температура, то робити щеплення можна не раніше, ніж через місяць.