Хоча реформи на селі вже тривають понад 20 років, і сьогодні на Чернігівщині ще чимало землі обробляється незаконно, без належних документів. Фактично у такий спосіб відбуваються крадіжки тисяч гектарів, які приносять підприємливим керівникам та їхнім агрофірмам, господарствам чималий прибуток. Держсільгоспінспекцією в Чернігівській області тільки за останні півтора року виявлено таких 1001 порушення на загальній площі 268 073 гектари!

— На території Крупичпільської сільської ради Ічнянського району товариство самовільно зайняло 17,7 га земель історико-культурного призначення — під вирощування сільгоспкультур, — повідомив начальник Держінспекції сільського господарства в Чернігівській області Віктор Кекух. — У межах Пакульської сільської ради Чернігівського району фермерське господарство в загальному масиві використовує 127 невитребуваних земельних ділянок загальною площею 185,5 га. Крім цього, ним обробляється без дозвільних документів ділянка державної власності (землі резервного фонду) — 14,47 га. На території Олександрівської сільської ради Корюківського району ФГ самовільно зайняло 68 га державних земель сільгосппризначення. У Липове Талалаївського району Чернігівської області товариство так само порає невитребувані земельні частки (паї) загальною площею 32,7 га. А на території Савинської сільської ради Козелецького району приватне підприємство захопило 196,59 га невитребуваних паїв.

Хоч як прикро, таких фактів використання землі в області ще чимало. Місцеві бюджети здебільшого недоотримують значні суми. Через самовільне зайняття ділянок Булахівської сільської ради — майже 92 гектари —нарахована шкода на 67 881 гривню. Збитки Хрещатенської сільської ради від загарбання 98 гектарів оцінюються у 72 тисячі гривень. Внаслідок виявлених порушень земельного законодавства на Придесенні вже нараховано шкоду, заподіяну державі, на 1 703 893 гривні, та юридичним і фізичним особам на 744 784 гривні.

Ці фінансові цифри порушень великі, однак, на жаль, не повні. Адже контроль, який здійснюється органами місцевого самоврядування та виконавчої влади за дотриманням земельного законодавства, практично на місцях не працює. А тому й сільгоспвиробники часто користуються «лівими» гектарами, засівають ділянки без правовстановлюючих документів.

Чернігівська область.

До речі

У Чернігівській області за півтора року усунуто 987 порушень вимог земельного законодавства на загальній площі 257 256 га, складено 534 протоколи, винесено 430 постанов про накладення адміністративних стягнень на 119 130 грн. До органів прокуратури та органів досудового слідства для вжиття відповідних заходів реагування передано 96 матеріалів перевірок, з яких 12 — з ознаками кримінального злочину.