Кожна пята подружня пара в Україні не може мати дітей. Проблеми з репродуктивною функцією виникають у половини родин. Про це говорили фахівці на XІІ Кримській республіканській конференції «Здоровя і гармонія сімї».

За словами керівника служби сексології й андрології Міністерства охорони здоровя Криму Андрія Любарського, на державному рівні репродуктивному здоровю жінки приділяється достатньо уваги, в той час як статева функція чоловіків більше потерпає від негативного екологічного та психологічного впливу.

Він зазначив, що токсичні речовини, які є в біосфері, потрапляючи в організм людини, призводять до безплідності. Крім екологічного пресингу, на зниження репродуктивної функції негативно впливають алкоголізм, наркоманія, вживання консервантів і трансгенних продуктів, а також безконтрольне вживання лікарських препаратів і стресовий чинник.

Хронічний стрес позначається на сексуальному здоровї чоловіків. Однак будь-якому начальникові вигідніше тримати підлеглих саме в такому стані тоді ними легше керувати, пояснив сексолог-андролог.

За словами віце-президента асоціації сексологів-андрологів України Юрія Гурженка, на репродуктивну функцію чоловіків у країні загалом сильний вплив має Чорнобильська катастрофа. Крім того, кількість випадків захворювання на аденому простати безпосередньо залежить від віку чоловіка: серед сорокарічних на аденому простати страждає 40 відсотків населення, серед пятдесятирічних — 50 відсотків.