Аптеки, що нелегально продають цей препарат, позбавлять ліцензій

У такий спосіб Міністерство охорони здоров’я України хоче ліквідувати немедичний оборот трамадолу. Крім того планують встановити квоти на виробництво та імпорт препарату. Контролювати це доручать МВС України. Трамадол віднесено до сильнодіючих, отруйних лікарських засобів. Але він не наркотичний, стверджує головний нарколог міністерства Анатолій Вієвський. За словами фахівця, трамадол може продовжити ефект від наркотичних речовин, його зайва доза (понад 400 мг) здатна спричинити ейфорію, на певній стадії знімати інтоксикацію, іншими словами, «пом’якшувати» ломку. Але фізичного звикання ці сильнодіючі ліки не спричиняють. Лише психологічну прив’язаність. Мовляв, препарат у певних дозах може вплинути на якість життя людини, на її поведінкові реакції.

Сьогодні вітчизняний фармакологічний ринок випускає майже 90 мільйонів доз трамадолу. За реальної медичної потреби в чотири мільйони. Люди в білих халатах стурбовані несанкціонованим поширенням сильнодіючого анаболіку. Заступник міністра охорони здоров’я Валерій Бєдний вважає, що трамадол штучно зробили «модним». Насправді він стоїть на одному рівні з такими препаратами, як спазмалгон, кітаноф і ін. Однак на відміну від цих знеболюючих, трамадол продається за спеціальними рецептами і має зберігатися в сейфі аптеки.

На жаль, ці правила реалізації виконують аж ніяк не всі провізори. Трамадол — окремими дозами чи упаковками — можна купити, назвавши кодовий пароль: «вітамін С». З-під поли він коштує в кілька разів дорожче, ніж за рецептом. У цьому і полягає підпільний бізнес бажаючих заробити. Зазвичай такі точки продажу розташовані не в центрі міста, а на окраїні, у спальних районах, у місцях, де розміщені гуртожитки.

На думку голови Державної служби лікарських засобів і виробів медичного призначення Юрія Константинова, внесення змін до законодавства, що передбачають позбавлення аптек ліцензій за продаж трамадолу без рецепта, посилить контроль над ситуацією. Ну а фізичних осіб, що торгують цим препаратом, можуть притягнути до кримінальної відповідальності.