Свою чергову річницю юридичний факультет Запорізького національного університету зустрічає з хорошим настроєм, новими здобутками і амбітними планами на майбутнє. Про усе це розповіла нашому кореспонденту декан факультету доктор юридичних наук, професор Тетяна КОЛОМОЄЦЬ (на знімку).

— Сьогодні в Україні понад 200 вишів готують майбутніх юристів, — каже Тетяна Олександрівна. — Погодьтеся, що конкуренція — і за студента теж — дуже жорстка. Аби юридичний факультет Запорізького національного університету посідав одне із чільних місць серед центрів підготовки юристів, усі понад 20 років від часу створення факультету ми активно працювали, діяли наполегливо і послідовно. Тож у нас сьогодні сформовано потужний і висококваліфікований кадровий потенціал. Це справа не одного дня, але вдалося залучити і знаних вчених-юристів, і найкращих наших випускників, які вже і кандидати, й доктори наук. Зрозуміло, що і без досвідчених юристів-практиків теж годі сподіватися на високий результат — ми пишаємося цими фахівцями.

Не таємниця, що будь-який успіх сьогодні неможливий без сучасної матеріально-технічної бази. Поступово ми створили і учбову залу судових засідань, і спеціалізовані навчальні аудиторії, обладнані мультимедійними пристроями, лінгафонні кабінети, комп’ютерні класи тощо. Пишаємося нашою бібліотекою фахової, у тому числі й раритетної іноземної літератури.

Щоб наш випускник мав попит на ринку праці, одних закликів замало. Сьогодні потрібен фахівець, здатний кваліфіковано працювати з іноземним партнером, адже країна рухається до об’єднаної Європи. І ми зробили ставку саме на такого випускника. Його появі сприяє вивчення найсучасніших досягнень у галузі вітчизняної та зарубіжної правової освіти, впровадження новітніх інформаційних технологій, але ми пішли далі. Впродовж всього навчання на факультеті передбачається поглиблене засвоєння студентами іноземної мови, до того ж — професійного спрямування. Активно впроваджуються аудиторні заняття з фахових дисциплін, що викладаються іноземною. Все це, погодьтеся, сприяє підвищенню рівня конкурентоспроможності випускників факультету. Для виконання численних договорів про співпрацю з вишами і науковими установами країн СНД та Європи до навчального процесу на факультеті активно залучають представників іноземних наукових та освітянських фахових спільнот, забезпечують спільні наукові дослідження.

Зауважимо, що ЗНУ тут зовсім не має вигляд бідного родича. На базі нашого юридичного факультету організовано низку науково-практичних заходів, деякі з яких вже стали  «брендовими» (наприклад, «Запорізькі правові читання»). Ми намагаємося активно залучати до згаданих ініціатив студентів та молодих науковців. На факультеті стало нормою стажування наших вихованців та викладачів за кордоном (лише за останні три роки дев’ять студентів та п’ять викладачів змогли реалізувати таку можливість).

Теоретичні знання студенти підкріплюють під час практичних занять, які проводяться із тестуванням, розв’язуванням задач, моделюванням судових засідань, а також із виїздом на бази практики (яких нині понад сто). Окрім того, традиційним є проведення так званих зимових і літніх студентських вузькоспеціалізованих фахових шкіл (у 2014 році започатковано ще одну — першу в Україні студентську школу з нотаріату). Саме наш факультет сім років тому виступив організатором Всеукраїнських інтелектуальних змагань з адміністративного судочинства імені В. Стефанюка, в яких щороку беруть участь представники не менш як 40 вишів України. Все це дає нашим студентам можливість не лише підвищувати фаховий рівень підготовки, а й знаходити нових друзів. Власне, жоден спудей не лишається в цьому плані поза увагою. Адже практика консультування, наприклад, у Юридичній клініці ЗНУ, вимагає достатньо великої кількості фахівців-початківців, які таким чином набувають необхідної практики спілкування із відвідувачами.

Про буденне життя факультету, і, зокрема, про студентське самоврядування, можна розповідати довго. Зупинюся на досягненнях юридичного факультету ЗНУ. Це призові місця на Всеукраїнській студентській олімпіаді (згадаємо про 200 вишів) та на Всеукраїнському і регіональних конкурсах студентських наукових робіт. Зокрема, лише у цьому навчальному році представники факультету посіли друге місце у командній першості серед учасників Всеукраїнської олімпіади, а І. Шумейко, 

М. Шевченко — другі місця в індивідуальній першості. Додам, що на вищезгаданому Всеукраїнському конкурсі наукові роботи всіх трьох учасників — студентів факультету — визнані призовими.  «Утім головним нашим здобутком ми все ж вважаємо успішне працевлаштування випускників, авторитет серед роботодавців і довіру батьків. Саме в цьому напрямі факультет постійно працює і вже має певні досягнення. На яких ми, зрозуміло, зупинятися не збираємося», — підсумовує Тетяна Коломоєць.

Бесіду вів Леонід СОСНИЦЬКИЙ.

Запоріжжя.

 

Фото з архіву автора.