Громадяни контролюватимуть бюджетний процес
Учора в Комітеті Верховної Ради з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією презентували проект «Ціна держави», який реалізується за підтримки Європейського Союзу.
Голова комітету Віктор Чумак наголосив, що на сьогоднішній день антикорупційні стандарти стосовно відповідальності за злочини на законодавчому рівні достатньо високі. Але, можливо, ще не до кінця сформована політика дерегуляції, яка нівелювала б корупцію.
Нині, за його словами, у Верховній Раді перебувають альтернативні проекти законів про створення Антикорупційного бюро. «Це непрості закони. Вони потребують узгодження. Тому ми з парламентаріями вже обговорили створення робочої групи з напрацювання єдиного законопроекту. Думаю, що ми не братимемо на себе відповідальність за просування його в суспільство. Документ треба опрацювати і передати або уряду, або новообраному Президенту для того, щоб проект закону був поданий від влади. Тоді ми матимемо більш високий рівень консенсусу щодо прийняття цього документа, можливо, ще цим складом парламенту», — сказав він.
За його словами, існує дуже багато сторін, які не зацікавлені в прийнятті такого законопроекту, оскільки це дієвий механізм розслідування злочинів корупції високопосадовців. Саме це ганебне явище, на думку В. Чумака, стало первинною причиною подій, які відбуваються в Україні останні чотири місяці.
В. Чумак розповів, що ЄС та США висловили готовність надати Україні підтримку в розмірі одного мільярда євро на цільові програми по боротьбі з корупцією. За його словами, ці гроші надійдуть після прийняття в парламенті пакета антикорупційних законів. Кошти будуть використані на проведення тренінгів держслужбовців, створення Антикорупційного бюро, на підготовку фахівців бюро, технічне оснащення тощо. Це дасть змогу вибудувати дієвий інструмент для боротьби з корупцією.
Президент Фонду «Східна Європа» Віктор Лях, презентуючи проект «Ціна держави», наголосив, що його мета — залучити громадськість до моніторингу бюджетних процесів. «Людей залучатимемо через веб-сайт «Ціна держави», де можна буде дізнатися, з чого складається бюджет, які основні джерела наповнення і витрат, як здійснюється контроль за витратами. Також там розмістять «чек від держави», куди можна буде ввести свою зарплатню і подивитися, скільки витрачено податків, приміром, на утримання державного апарату, пенсійного забезпечення тощо», — розповів він.
Крім того, за його словами, до такого контролю долучаться громадські організації зі своїм експертним потенціалом, а співпрацюватимуть також з Міністерством фінансів та Міністерством економічного розвитку і торгівлі. 
Отже, підкреслив В. Лях, найближчим часом цей ресурс планується запустити. Вартість проекту — 500 тисяч гривень.
Голова Комітету Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Віктор Чумак, завідувач секретаріату комітету Юрій Сорочик та президент Фонду «Східна Європа» Віктор Лях.
Фото Сергія Ковальчука.