Землю «хімією» труять безбожно
На Полтавщині відбулися четверті Моргунівські читання. Цього разу присвятили їх 90-річчю з дня народження знаного аграрія, управлінця, письменника, безкомпромісного впроваджувача ґрунтозахисної системи обробітку землі Федора Моргуна.
Тож на початку згаданого наукового форуму його учасники поклали квіти до нещодавно відкритої меморіальної дошки на будинку, де жив багаторічний керівник області. Пленарне та секційні засідання тривали у Полтавській державній аграрній академії. А наступного дня вчені, організатори сільськогосподарського виробництва, фермери, ентузіасти органічного землеробства вивчали унікальний досвід господарювання на землі у гармонії з природою на базі приватного підприємства «Агроекологія». Нагадаємо, що його фундатор Семен Антонець став одним із тих «перших хоробрих» керівників тодішніх колгоспів, які за порадою Федора Моргуна відмовилися від руйнівної для гумусу глибокої оранки плугами.
Але на цьому не зупинився. І майже чотири десятиліття тому почав вирощувати продукцію без застосування гербіцидів, пестицидів та інших агрохімікатів. Сьогодні вчитися у нього приїздять колеги-аграрії з усього світу. В цьому учасники слухань переконалися особисто, коли до них у Михайликах приєднався активіст міжнародного фермерського руху з Франції. Водночас виплекану Антонцем і його однодумцями систему землеробства, що не завдає шкоди довкіллю та людині, воліють «не помічати» сьогоднішні власники потужних агрохолдингів. Господарюючи на величезних площах родючих чорноземів, вони у гонитві за надприбутками виснажують їх ігноруванням науково обґрунтованих сівозмін і безбожно труять землю тією ж «хімією». При цьому ще й намагаються переконувати всіх у тому, що в іншому разі ризикують збанкрутувати.
Один із найпоширеніших міфів про неприбутковість органічного землеробства Семен Антонець спростовував не лише словами та цифрами. Нагадавши про те, що заснована ним із дочкою Антоніною «Агроекологія» не бере кредитів у банках, він показав учасникам слухань збудовані лише за останні роки їхнім приватним підприємством невиробничі об’єкти. Зокрема, величну церкву в Михайликах із мармуровим іконостасом і відтворену з «нуля» двоповерхову дачу відомого письменника Володимира Короленка у Хатках, яка одразу стала своєрідним еколого-просвітницьким центром не лише для аграріїв.
Ці та інші соціальні об’єкти у довколишніх селах споруджені за рахунок прибутків згаданого ПП. Хоча рекордних урожаїв, якими хваляться ті, хто «накачує» грунт гербіцидами-пестицидами та стимуляторами росту рослин, тут, зрозуміло, не одержують. «При господарюванні на землі гроші не повинні йти попереду людини, здоров’я теперішнього і майбутнього поколінь, — зазначив Семен Антонець. — Тільки тоді будуть і прибутки, і задоволення від того, що працюєш у злагоді з природою». Саме цей постулат ліг в основу прийнятих учасниками четвертих Моргунівських читань рекомендацій усім, хто причетний до розв’язання екологічних і гуманітарних проблем.
 
Полтавська область.
Фото автора.
У президії Моргунівських читань (зліва направо) — Семен Антонець і проректор Полтавської державної аграрної академії Микола Опара.