Наділені колись фермерам лани заростають лісами
Корюківський районний суд нещодавно скасував реєстрацію державного акту від 10.01.1995 року, виданого на ділянку площею 60,7 гектара вартістю 989 тисяч 147 гривень. Розташований на території Козилівської сільради наділ повернуто до земель державної власності.
Ділянка свого часу згідно з рішенням виконавчого комітету Корюківської районної ради у 1993 році виділялась Олександру Жигайлу для ведення фермерського господарства. Він зареєстрував ФГ «Елена», отримав державний акт на право постійного користування землею. На жаль, у 1999-му фермерське господарство припинило свою діяльність.
— Ми вирощували зернові, — розповіла Олена Жигайло, колишній член фермерського господарства. — Але купували збіжжя у нас за безцінь. Стало невигідно працювати у таких умовах «на дядька». Тому нині обробляємо лише пайову землю, садимо десь два гектари картоплі...
Що ж, як мовиться, не вийшло. Сотні фермерів не змогли втриматися на плаву від низьких цін на вирощену продукцію, інших причин у ті непрості часи. Відтоді 15 років минуло. Але... попри ліквідацію ФГ «Елена», виділена фермеру земля до 2014 року була його, незважаючи на те, що він її не обробляв. За цей час вона не тільки забур’янилася, а й просто заросла чималим ліском. Деякі дерева досягли солідної висоти!
Зрозуміло, винного у цьому можна знайти. Головна ж причина «гуляння» землі — ще не належна її затребуваність на півночі області.
— У нас у людей 1978 гектарів орендує «Корюківка-Агро», 205 гектарів «Чорний ріг», 24 гектари ПСП «Калина», — зазначає землевпорядник Козилівської сільської ради Леонід Помаз. — Ще 261 гектар порають місцеві жителі. На жаль, 354 гектари землі резерву, ще 50 «пайових» гектарів практично не використовуються і заростають лісом.
Як повідомив начальник відділу захисту інтересів громадян і держави у сфері земельних відносин прокуратури Чернігівської області Ігор Олєйніков, останнім часом за вжитими заходами реагування до державної власності понад 200 гектарів повернуто через нецільове використанням. У Городнянському районі неефективно використовувалися власниками 46 гектарів, у Новгород-Сіверському — 22. Крім фермерських 60,7 гектара на території Козилівської сільради, на Корюківщині знайшли ще 46 гектарів занедбаних площ. 
Такої землі, хоч як прикро, чимало на Придесенні. Повернути її до державної власності судовими рішеннями — це ще, однак, не значить, що автоматично гектари набудуть кращого стану. Територіальним громадам, місцевим райдержадміністраціям потрібно водночас підшукувати для подібних ділянок ефективніших власників.
 
Чернігівська область.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.
ДО РЕЧІ
Згідно зі ст. 143 Земельного кодексу України, використання земельної ділянки не за цільовим призначенням, не усунення допущених порушень законодавства — забруднення земель відходами та засмічення забороненими рослинами —  є підставою для примусового припинення прав на земельну ділянку.