Аграрії України завершують посівну кампанію. Серед зернових господарства віддають перевагу кукурудзі. Її посіяно на 4,7 млн. га (95 відсотків до прогнозу). Гречки — 123 тис. га (75 відсотків), проса — 86 тис. га (78 відсотків).
Серед олійних культур найпопулярнішим знову залишається соняшник. Нині він займає вже 4,4 млн. га. Соя росте на 1,6 млн. га.
Урожайні прогнози такі: можна з упевненістю казати, що хлібороби зберуть колосових менше, ніж торік. Бо й озимих з осені посіяно менше, й кримські лани більше не враховуються українською статистикою. Та попри те споживачеві не варто бігти до крамниць й робити через це хлібно-борошняні запаси. Зерна нового врожаю буде вдосталь, адже в країні колосових вирощується значно більше, ніж потрібно для внутрішнього споживання.
Треба сказати, що нижчим, ніж торік очікується й вал кукурудзи. Хоча, з одного боку, умови для посіву та вегетації сходів нині через достатню зволоженість грунту сприятливі, з другого боку, ті самі дощі з градом і грозами місцями добряче пошкодили рослини пізніх культур, що може вплинути на їхню врожайність. До того ж деінде проти хліборобів «попрацювали» нічні травневі заморозки. Ще одна з реалій нинішньої посівної — дещо вщухла боротьба у владних кабінетах щодо дотримання господарствами сівозмін. Приміром, у квітні Мінагрополітики декларувало про скорочення площ під соняшником на 13 відсотків — до 4,2 млн. га. Але аграрії високоліквідну культуру, яка, втім, виснажує грунт, сіють швидкими темпами. Схоже, зважаючи на ситуацію в країні, нині — не до порушень з сівозмінами.