Круглий стіл: «Актуальні питання працевлаштування осіб, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню» провів Ужгородський міський центр зайнятості.
На заході особливо наголошували на необхідності нових форм і підходів до фахового навчання і перенавчання для подолання професійно-кваліфікаційного дисбалансу попиту і пропозиції на ринку праці щодо сприяння у працевлаштуванні осіб, які мають додаткові гарантії. Йдеться насамперед про інвалідів, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.
Упродовж січня-квітня у центрі зайнятості перебувало на обліку 2371 незайнятих трудовою діяльністю громадян, з них визнано безробітними 1444 особи. За сприяння центру зайнятості працевлаштовано за цей час 826 осіб. Водночас кількість виробництв, які проінформували службу зайнятості про наявні вакансії, зменшилася на п’ятнадцять відсотків і становить 429 роботодавців. За січень—квітень попит на робочу силу зменшився і налічує 1327 вільних робочих місць на підприємствах Ужгорода.
Нині характерним для ринку праці обласного центру є зменшення попиту на робочу силу, роботодавці намагаються зберегти наявні робочі місця і водночас не втратити кваліфікованих працівників, — стверджують фахівці. Уже започаткували власну справу 21 безробітний, що отримали одноразову допомогу для відкриття підприємницької діяльності.
І все-таки гострим питанням залишається працевлаштування інвалідів першої групи. Підприємства міста не готові брати на роботу «візочників», та й громадський транспорт непристосований для перевезення таких осіб.
Також обговорили працевлаштування молоді на перше робоче місце, зокрема випускників ДНЗ «Ужгородського центру професійно-технічної освіти» із числа дітей-сиріт та дітей, що позбавлені батьківського піклування.
Не менш складна проблема — майбутнє працевлаштування молоді віком до 18 років, яка перебуває на профілактичному обліку міліції. У підсумку —внесено пропозиції та рекомендації щодо спільних заходів і укладання угод про співпрацю між різними суб’єктами.
Ужгород.