У Дніпропетровську перед приміщенням облдержадміністрації відбувся мітинг протесту. У ньому взяли участь ті, хто свого часу з надією одержати житло, офісне або торговельне приміщення уклав договір з будівельною компанією «Консоль» і став пайовиком цілої низки споруджуваних об’єктів. Через шість років люди так і не одержали нерухомість, вкладених грошей — не повернули. А самі об’єкти незрозуміло як опинилися в банківській заставі.

Ситуація ускладнюється тим, що «Консоль» пов’язують з нинішнім головою Верховної Ради Криму Володимиром Константиновим, дістатися до якого було й раніше непросто, а сьогодні тим паче.

За словами пайовиків, після того як вони заплатили за майбутню нерухомість, почалися затягування, систематичне перенесення строків здачі, а 2010 року будівництво просто закинули.

— Далі, не поставивши нас до відома, «Консоль» передала об’єкти й землю під ними в банк під заставу. Отримані гроші зникли в невідомому для нас напрямку, — розповів пайовик «Сіті-Центру» Сергій Кузнєцов. — Не одержавши назад гроші, банк звернув стягнення на об’єкт. І тепер якщо суд ухвалить рішення про те, щоб віддати об’єкт банку, то вийде, що нас обікрали на абсолютно законних підставах.

Вважаючи себе ошуканими, люди створили громадську організацію «Сіті-Центр», яка звернулася по допомогу до місцевої влади, народних і міських депутатів.

— Ми із чоловіком повністю виплатили гроші за квартиру й офіс, —зазначає Ірина Козік. — Тепер сподіваємося на справедливість суду, віримо, що держава все-таки втрутиться.

У своїх зверненнях пайовики зазначають, що для оплати будівництва брали кредити. У результаті залишилися і без даху над головою, і без можливості вести бізнес та ще й з величезними боргами. Люди вимагають визнати договір «Консолі» з банком недійсним, а також через міжнародні судові інстанції змусити забудовника виконати свої зобов’язання.

— Ми стали заручниками непорядної угоди «Консолі» з банківськими структурами, — каже голова громадської організації Олег Марчук. — Без відома пайовиків об’єкт, який будувався за їхні гроші, було передано в банк під заставу компанією-забудовником, якою керував нинішній голова Верховної Ради Криму Володимир Константинов. Він починав з обману пайовиків, а закінчив усією країною. І сьогодні на об’єкт накладено банківський арешт.

Доки з Кримом відносини незрозумілі, юристи радять діяти на місцях.

— Звертатися потрібно за місцем перебування позивача, тобто саме в Дніпропетровську, відповідно до Закону України «Про захист прав споживачів», і просити суд накласти заборону на відчуження того майна, об’єкти якого перебувають у місті, — вважає адвокат Андрій Верба.

На сесії міськради, яка відбулася того ж дня, депутатська група «Наш дім — Дніпропетровськ» заявила, що передача компанією-забудовником земельних ділянок під цими об’єктами в заставу незаконна. Ділянки видано містом в оренду для будівництва, але використовуються вони не за призначенням. До того ж строки оренди минули, а плата за неї в міський бюджет не надходить.

Усі присутні в сесійному залі проголосували за підтримку пайовиків.

— Залучатимемо юристів і судитимемося в російських, міжнародних і європейських судах, — заявив міський голова Іван Куліченко.

Дніпропетровська область.

 

Фото автора.