Через складну ситуацію на півночі області у Слов’янську та Краматорську почали затримувати пенсії та інші соціальні виплати. Таку інформацію підтвердили в обласній державній адміністрації. «Зараз люди залишилися без грошей. Їх пограбували», — заявив очільник області Сергій Тарута. За його словами, затримка виплат пов’язана з тим, що низка адміністративних будівель, де розташовані представництва Національного банку України, Державного казначейства, відділення Пенсійного фонду, блокуються представниками самопроголошеної «Донецької народної республіки».

«Ці будівлі пограбовані й випотрошені. Їхня робота паралізована. Злочинці зупиняють і грабують машини інкасації. Вважаю, хай би які випробування випадали на долю нашої країни, від цього не повинні потерпати прості люди, особливо найменш захищені — пенсіонери, інваліди, молоді матері. Вважаю поведінку так званої ДНР як злочинну й аморальну. Неприпустимо боротися за свої політичні погляди, відбираючи гроші у слабких і незахищених», — зазначив С. Тарута.

Він закликав представників «республіки» припинити «цинічне використання простих громадян у своїх політичних іграх і повернути вкрадене».

За інформацією Міністерства соціальної політики, загальна сума невиплачених пенсій становить 5 мільйонів гривень.

— Останнього разу допомога на дитину — 130 гривень — надійшла на картку із запізненням на кілька днів. Але щоб зняти гроші, потрібно побігати, бо не всі банкомати працюють, черги, — поскаржилася Анастасія, молода мама зі Слов’янська.

Банкіри не ризикують завозити готівку до «проблемних» регіонів: інкасаторські машини зупиняють на блокпостах, змушують відкривати для огляду і грабують. Низка відділень банків у Слов’янську та Краматорську призупинила свою роботу. Закриваються магазини і торговельні точки на ринку. Призупинили чи обмежили виробництво підприємства, що опинилися в районі бойових дій.

Донецька обласна організація інвалідів розпочала у Краматорську і Слов’янську акцію «Дорога життя». Протягом кількох днів активісти доставлять продуктові пайки інвалідам, літнім людям та іншим громадянам, які не можуть вийти з дому і до яких не можуть дістатися соціальні працівники. Голова громадської організації Надія Поламарчук розповіла «Голосу України», що загалом роздадуть 300 пайків вартістю 300 гривень кожен. До продуктового набору входять по 2 кілограми борошна, макаронів, круп, по дві банки тушонки, рибних консервів, лимони, цукор, печиво, мило, пральний порошок тощо. Загалом у місті, за словами активістів організації, коїться безлад: у магазинах зникають продукти, а власники авто бояться виїхати в місто, тому що машини б’ють або забирають «на потреби республіки».

У вівторок через бойові дії пошкодженими виявилися дев’ять ліній електропередачі у Слов’янському районі. Повністю були знеструмлені п’ять населених пунктів — села Андріївка, Красноармійське, Червоний Молочар, Маньки та частково — Дунівка. Без електропостачання також залишилися очисні споруди і газова насосна станція Слов’янська. Аварійні бригади не могли розпочати відновні роботи через те, що в місті ведуться активні бойові дії, а темної пори доби — запроваджено «комендантську годину».

Як повідомили у відділі з корпоративних комунікацій компанії «ДТЕК Донецькобленерго», у середу вранці було відновлено енергопостачання комунальних споруд у Слов’янську та двох населених пунктів у районі. Залишалися пошкодженими п’ять ліній електропередач та 36 трансформаторних підстанцій.

Із новою порцією критики так званої Донецької народної республіки виступив у середу бізнесмен Рінат Ахметов. «Я впевнений, що ДНР обдурює людей. Вони обдурюють народ Донбасу. Це — пройдисвіти, вони взяли в заручники весь Донбас і тероризують його. Хто вони? Що це за люди? Звідки взялися ці «генії»? Хто вони були вчора? Вони не створили жодного робочого місця», — обурився власник СКМ. Він подякував усім мешканцям області, які взяли участь в акції протесту «Голос Донбасу» у вівторок, і запевнив, що «голос» пролунає ще сильніше. Щодня опівдні включатимуть гудки заводи та автомобілі, у такий спосіб сигналізуючи про підтримку мирного майбутнього для регіону.

* * *

Учора другий день поспіль відбулася акція протесту «За мирний Донбас! За Донбас без терору, зброї і кровопролиття». Рівно опівдні пролунав гудок Донецького металургійного заводу. В цей же час автомобілі на центральній вулиці Артема почали сигналити, приєднавшись до акції. Біля пам’ятника Шевченку, розташованого неподалік захопленої будівлі облдержадміністрації, на колонну авто чекала група із трьох десятків «захисників барикад» із двома прапорами — червоним і російським. Сепаратисти заходилися кидати каміння в машини, не обираючи, чи сигналить водій, чи ні. Водій першого розбитого авто зупинився і підійшов до співробітників міліції, які стояли неподалік, але ніяк не реагували. Очевидці розповіли, що у відповідь на обурення громадянина один міліціонер відповів так: «Ви вказуватимете, що нам робити?».

Невдовзі кількість потерпілих автоводіїв збільшилася. Обурені водії та свідки на підвищених тонах розмовляли з міліціонерами, примушуючи останніх документувати факти правопорушень. Дії зловмисників правоохоронці не зупинили, група прихильників самопроголошеної «Донецької народної республіки» стала вигукувати: «Ахметов, геть із Донбасу!». Бізнесмен Рінат Ахметов раніше закликав усіх мешканців області приєднатися до акції протесту та назвав ДНР «купкою пройдисвітів».

Донецька область.

На барикадах перед Донецькою ОДА поменшало прихильників ДНР.

 

Фото автора.