Згадайте про дружину

Я заповів свою власну двокімнатну квартиру племінниці, яка разом з дорослим сином мешкає у власному будинку в Харкові. Живу я з дружиною, більше з родичів у мене нікого немає. Хочу знати, які права матиме моя дружина в разі моєї смерті. Чи не вийде так, що її зможуть виселити?

Петро МАРЧЕНКО.

Київ.

На жаль, в разі вашої (спадкодавця) смерті дружина не матиме жодних прав на квартиру, де ви зараз разом проживаєте. Відповідно до ст. 1223 Цивільного кодексу України (ЦКУ), право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. Таким чином, оскільки у заповіті вказана лише ваша племінниця, то спадкоємицею буде саме вона.

Після прийняття племінницею спадщини (отримання свідоцтва про право на спадщину) ця квартира належатиме їй з часу відкриття спадщини (дня смерті спадкодавця). З цього моменту ваша родичка зможе на власний розсуд розпоряджатися квартирою, оскільки вона буде її власністю. Тому не виключено, що вона захоче виселити вашу дружину із займаної квартири і матиме на те право.

Ваша дружина матиме право на спадкування квартири в разі визнання заповіту недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття племінницею, тобто коли квартира успадковуватиметься за законом. Якщо ваша дружина на той час буде непрацездатною вдовою, то, незалежно від змісту заповіту, вона матиме право на половину частки, яка належала б їй у разі спадкування за законом (обов’язкова частка). Слід зазначити, що до такої обов’язкової частки у спадщині зараховується вартість речей звичайної домашньої обстановки та вжитку, а також вартість інших речей та майнових прав, які перейшли б до неї як до спадкоємиці.

Отже, з усього вищезазначеного ви можете зробити певні висновки і вирішити, чи хочите ви залишити такий заповіт в силі. Згідно із ст. 1254 ЦКУ ви як заповідач маєте право у будь-який час скасувати заповіт і скласти новий. При цьому новий заповіт скасовує попередній повністю або у тій частині, в якій він йому суперечить.

Розділили пізню любов і... склянку отрути

Справжнім шоком для жителів сіл Хорупань та М’ятин Млинівського району стала новина про отруєння двох закоханих людей — 52-річного Дмитра та молодшої від нього на 15 років Зої. Побралися вони рік тому, розлучившись із попередніми обранцями. Саме через цю обставину не всі з односельців схвально ставилися до такого вчинку. Тим паче що в обох сім’ях восьмеро дітей. Отож саме докори з боку рідних та близьких людей, як зізналася, будучи ще при свідомості Зоя, змусили її та Дмитра зробити відчайдушний крок: обоє випили отруту, яку придбали для оприскування капусти. Першим на той світ відійшов чоловік. Зою ще встигли доставити до лікарні, де вона й зізналася у вчиненому. На жаль, потерпілу не вдалося врятувати. Приреченці, схоже, сподівалися, що їх поховають разом. Однак родичі вирішили по-іншому: Зою поховали у Хорупані, Дмитра — на м’ятинському цвинтарі.

Євген ЦИМБАЛЮК.

Млинів

Рівненської області.