(Продовжуємо тему.)

Що робити, якщо дитина розповідає про жорстоке поводження з нею? Найголовніше, що радять психологи: вірте їй! Не звинувачуйте, не показуйте власний переляк. І неодмінно запевніть дитину в тому, що вона може вам довіряти, що ви завжди захистите її і піклуватиметеся про неї за будь-яких обставин.

Щоб подолати наслідки насильства (особливо сексуального), яке, на жаль, сталося, від батьків вимагається терпіння і обережність. Дитина з насторогою ставитиметься до всіх дорослих. Потрібно завоювати її довіру самому і допомогти їй повірити в те, що прикрий випадок аж ніяк не може впливати на ставлення до інших людей. Окрім того, дитина часто звинувачує саму себе в тому, що сталося, і вважає, що саме вона спровокувала насильника. Вона втрачає почуття самоповаги, починає погано орієнтуватися в нормах поведінки. Слід переконати в тому, що її провини немає, і насильник не повинен був так поводитися.

Допомогти дитині пережити травму і відновити нормальні стосунки з оточенням можуть інші родичі і друзі, яким ви довіряєте і які вам співчувають. Якщо цього недостатньо, зверніться до телефону довіри для дітей і підлітків — (044) 515-23-74. Розмова з психологом допоможе вам налагодити з дитиною ближчі стосунки, після чого вона зможе розповісти вам про все, що з нею сталося. За потреби телефонний консультант організує для вас очну консультацію спеціаліста, який, виходячи з конкретного випадку, зможе надати кваліфіковану психологічну допомогу вам і травмованій дитині.

Тетяна ГУРЛЄВА,психолог.