Після того як мене засудили, моя дружина подала заяву на розірвання шлюбу. Строк позбавлення волі в мене був понад три роки, тому ми швидко розлучилися. Але оскільки мій паспорт лежить у матеріалах справи, яка зберігається в колонії, штамп про розлучення у ньому не поставили. Тепер я хочу вдруге одружитися, але зареєструвати шлюб не можу через відсутність цього штампу. Як мені бути?

Олексій КИРЕЄВ.

Запорізька область.

Відповідає юрист «Голосу України» Юлія ЄЛТУНОВА:

— Оскільки шлюб між вами і колишньою дружиною був розірваний на підставі ст. 107 Сімейного кодексу України, тобто за заявою колишньої дружини, то документи про розірвання шлюбу — постанова державного органу реєстрації актів цивільного стану про розірвання шлюбу та свідоцтво про розірвання шлюбу — є тільки в неї. Виходить, що розлучення зі свого боку оформила лише дружина, подавши відповідну заяву за місцем свого проживання, а вам було просто повідомлено про проведену реєстрацію розірвання вашого шлюбу. Отже, зареєструвати розірвання шлюбу потрібно і вам, причому особисто. Відповідно до наказу Міністерства юстиції України «Про затвердження Правил реєстрації актів громадянського стану в Україні» така реєстрація може провадитись незалежно від строку, що минув після винесення постанови про розірвання шлюбу. Тому після звільнення з виправно-трудової установи, на підставі паспорта або паспортного документа, ви повинні подати до відділу реєстрації актів цивільного стану, у якому було зареєстровано розірвання шлюбу, заяву, для того щоб доповнити актовий запис про розлучення своїми даними, яких не було на час розлучення.

У свою чергу, відділ реєстрації актів цивільного стану, який одержав такі матеріали, зобов’язаний у десятиденний строк доповнити актовий запис про розлучення і надіслати до відділу реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання заявника для вручення йому свідоцтва про розірвання шлюбу, зазначивши в ньому ту саму дату реєстрації розірвання шлюбу, що й першому з подружжя. Окрім цього, у паспортах або паспортних документах розлученого подружжя проставляється штамп про реєстрацію розірвання шлюбу.

Оскільки реєстрацію розірвання шлюбу було проведено за вашої відсутності, то відмітку про розлучення в паспорті під час вручення вам свідоцтва про розірвання шлюбу зробить той відділ реєстрації актів цивільного стану, який видає свідоцтво, із зазначенням фактичного місця та дати реєстрації розірвання шлюбу. І лише після того як ви отримаєте свідоцтво про розлучення та у вашому паспорті буде відповідний штамп, зможете зареєструвати повторний шлюб.