У салонах XІX століття вважалося непристойним, якщо чоловік запрошував на танець одну даму більше трьох разів. Уже після другого запрошення повинен був оголосити про заручини.

У США жінки дотепер ніколи не «наводять марафет» на людях. Це вважається непристойним, так само, як і просто дивитися на людях у дзеркало.

Рукавички колись були суто домашнім аксесуаром. І їх було багато: спортивні, бальні, для полювання і спеціальні рукавички для лакеїв. А от надягали рукавички тільки вдома, тому що на людях робити це вважалося непристойним.

У 20-ті роки XX століття в російських школах вважалося непристойним грамотно писати, оскільки це було не по-пролетарськи. За грамотність могли навіть написати донос.

Під час японської чайної церемонії вважається непристойним сидіти, схрестивши ноги. Витягати ноги в бік сусіда — найвища розв’язність. Тому учасники церемонії сидять на власних п’ятах.

У Росії, на межі XІX—XX століть, вважалося зовсім непристойним брати під дачу (це слово існувало вже тоді) ділянки площею менш як 10—12 соток.

У Таїланді вважається непристойним доторкатися до голови співрозмовника і поплескувати його по плечу. Це вважається ніжностями, а публічний вияв ніжностей у Таїланді — непристойно.

Надіслав Ярополк АНДРЕЄВ.

Київ.