Чи є пільги учасникам війни та членам сімей померлого ветерана Великої Вітчизняної війни при отриманні закордонних паспортів? І чи існують вікові обмеження при отриманні закордонних паспортів?

Н. ЯНКОВА.

Первомайськ

Миколаївської області.

Відповідає тимчасовий виконувач обов’язків заступника директора Державного департаменту у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб Міністерства внутрішніх справ України Євген КАЛЮЖКО:

— Паспорти громадянина України для виїзду за кордон оформляються згідно з Правилами оформлення і видачі паспортів громадянина України для виїзду за кордон і проїзних документів дитини, їх тимчасового затримання та вилучення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України № 380 від 24.03.2004 року.

Із заявою про оформлення закордонного паспорта можуть звертатися громадяни, які досягли 18-річного віку.

За видачу паспорта справляється державне мито. Пільги щодо сплати державного мита визначені ст. 4 Декрету Кабінету Міністрів України «Про державне мито».

Крім того, повідомляємо, що пунктом «н» ст. З вказаного Декрету за видачу паспорта громадянина України для виїзду за кордон учасникам громадянської і Великої Вітчизняної воєн, інших бойових операцій щодо захисту СРСР і Української РСР з числа військовослужбовців, які проходили службу у військових частинах, штабах і установах, що входили до складу діючої армії, та колишнім партизанам ставки державного мита за відповідні дії знижуються на 50 відсотків.

Додаткові пільги для окремих платників щодо сплати державного мита, згідно ст. 5 Декрету, мають право встановлювати місцеві ради народних депутатів.