Чув, що позичальники в сільській місцевості отримають доступні кредити на 12 років. Розкажіть про це, будь ласка, детальніше.

Микола ВОЛЬОВИЙ.

Велике Поле Березнівського району Рівненської області.

Відповідає заступник міністра фінансів України Володимир МАТВІЙЧУК:

— Урядові України було надано позику з метою підготовки спільного із Світовим банком інвестиційного проекту «Фінансування розвитку села» (відповідно до Листа-угоди між урядом України та Міжнародним банком реконструкції і розвитку № Р 4020-UA від 15.07 2003 року). Підготовчий етап має на меті створення необхідної законодавчої та інституційної бази з метою впровадження основного етапу проекту.

Основною метою цього проекту є розвиток економіки регіонів та інфраструктури фінансово-кредитного ринку в сільській місцевості, а також розвиток ринку муніципального кредитування.

Мета — забезпечення ширшого доступу до фінансових послуг фермерів, підприємців та підприємств у сільській місцевості, а також муніципалітетів і комунальних підприємств.

Досягнення цієї мети проект забезпечуватиме шляхом:

1) надання довгострокових фінансових ресурсів підприємствам, підприємцям та населенню, що здійснюють свою діяльність або проживають у сільській місцевості, через приватні фінансові установи України;

2) здійснення довгострокового проектного фінансування муніципалітетів та комунальних підприємств;

3) сприяння інституційному розвитку фінансових установ з метою розширення доступу до фінансових послуг для населення та суб’єктів господарювання, в тому числі фермерів, приватних підприємців, членів особистих селянських господарств, малих і середніх підприємств та підприємців із сільської місцевості;

4) створення сучасної інфраструктури кредитного ринку, в тому числі муніципального, з метою підвищення інвестиційної привабливості України та зменшення вартості кредитів;

5) формування сприятливих і стабільних фінансової політики та законодавства шляхом розробки та прийняття законодавчих положень і нормативно-правових актів, які забезпечуватимуть створення сприятливого політичного та правового середовища для подальшого розвитку економіки сільської місцевості в ринкових умовах;

6) формування сприятливих і стабільних фінансової політики та законодавства для розвитку муніципального кредитного ринку.

Проект являє собою інвестиційну позику за гнучкою схемою, що складатиметься з двох етапів та впроваджуватиметься впродовж 7—8 років. Впровадження першого, основного, етапу проекту «Розширення доступу до ринків фінансових послуг» триватиме близько чотирьох років. На цьому етапі впроваджуватимуться такі три компоненти:

1. Кредитна лінія для фінансування розвитку сільської місцевості, муніципального кредитного ринку та мікрофінансування, яка надаватиметься через прийнятних фінансових посередників (комерційні банки та небанківські фінансові установи) підприємцям і підприємствам, що здійснюють свою діяльність у сільській місцевості, а також органам місцевого самоврядування.

2. Кредитна лінія на інституційний розвиток фінансових посередників.

3. Розвиток фінансового сектора та органів місцевого самоврядування, управління проектом.

Орієнтовний термін початку першого, основного, етапу проекту — лютий 2006 року.

Зважаючи на вищевикладене, у разі успішного впровадження в наступному році основного етапу проекту позичальники в сільській місцевості дійсно зможуть отримати більш доступні довгострокові кредити, які надаватимуться через відібрані Міністерством фінансів банки (банки — учасники проекту) та небанківські фінансові установи (кредитні спілки).