Чула, що учні та студенти, постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи, мають пільги на виплату підвищеної стипендії незалежно від місця навчання на території України. Мене цікавить, чи стосується це підвищення курсантів вищих військових навчальних закладів?

Л. РОМАНЮК.

Волинська область.

Відповідає директор Департаменту соціального захисту населення, постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи, Міністерства праці та соціальної політики України Микола УРУПА:

— Відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» учням та студентам із числа постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи виплачуються підвищені на 100 відсотків стипендії.

Тобто, якщо студент (учень) отримує стипендію згідно з чинним законодавством (це стосується і призначення стипендії за результатами вступних іспитів) і при цьому має статус постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи та відповідні підстави згідно із зазначеним законом України, то розмір отримуваної стипендії підвищується на 100 відсотків.

Курсанти вищих військових навчальних закладів у період навчання перебувають на повному державному забезпеченні, отримують оклади грошового утримання та курсантські посадові надбавки, тобто вони не отримують стипендію, розмір якої підвищується на 100 відсотків відповідно до цього закону саме учням та студентам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Виплата (доплата, надбавка) додаткових коштів у вищих військових навчальних закладах курсантам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» не передбачена.