З наближенням святкування 60-річчя Великої Перемоги радянського народу над фашизмом у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 років урядом було проведено низку заходів. Чули, що в їх переліку було й відзначення ветеранів, які цього заслужили, зокрема, присвоєння чергових військових звань. Якщо це справді так, то які органи на місцях і яким чином повинні були присвоювати ці звання?

А. ЗАГІРНЯК.

Умань Черкаської області.

Відповідає тимчасовий виконувач обов’язків начальника Головного управління особового складу Генерального штабу Збройних Сил України генерал-майор Володимир АРТЮХ:

— Враховуючи визначні заслуги перед Батьківщиною ветеранів Великої Вітчизняної війни та війни з Японією, мужність і героїзм, виявлені ними під час захисту Вітчизни, та на відзнаку 60-ї річниці Перемоги Президент України видав указ від 29 квітня 2005 року № 729/2005 «Про присвоєння військових та спеціальних звань громадянам України — учасникам бойових дій та інвалідам Великої Вітчизняної війни та війни з Японією».

Зазначеним указом надано дозвіл Міністерству оборони України, Міністерству внутрішніх справ України, Міністерству України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, Службі безпеки України, Державній прикордонній службі України на присвоєння громадянам України — учасникам бойових дій та інвалідам війни, які проходили службу в діючій армії під час Великої Вітчизняної війни 1941—1945 років та війни з Японією і мають військові та спеціальні звання офіцерів, чергових військових та спеціальних звань до полковника (капітана 1-го рангу) включно.

Основним критерієм присвоєння чергових військових звань відповідно до вищезазначеного указу Президента України є безпосередня участь громадян у бойових діях під час Великої Вітчизняної війни 1941—1945 років та війни з Японією.

Відповідно до указу Президента України від 8 липня 2005 року № 1067/2005 «Про поширення чинності Указу Президента України від 29 квітня 2005 року № 729», чинність статті 1 Указу Президента України від 29 квітня 2005 року № 729 «Про присвоєння військових та спеціальних звань громадянам України — учасникам бойових дій та інвалідам Великої Вітчизняної війни та війни з Японією» поширено на партизанів і підпільників Великої Вітчизняної війни 1941—1945 років.

Організація поздоровлення ветеранів Великої Вітчизняної війни та внесення змін в облікові документи про присвоєння чергового військового звання проводиться військовим комісаріатом за місцем проживання або перебування на пенсійному обліку.