Мене цікавить подвійне громадянство. За півтора місяця мені троє людей казали, що громадяни України можуть мати, окрім громадянства України, ще й громадянство іншої країни, мовляв, уже прийнято поправки до закону. Так от розкажіть, правда це чи ні?

Володимир КОВРИГА.

Харків.

Відповідає тимчасово виконуючий обов’язки заступника директора Державного департаменту у справах громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб Міністерства внутрішніх справ України Євген КАЛЮЖКО:

— Питання громадянства України регулюються Конституцією України, Законом України «Про громадянство України» та міжнародними договорами. Згідно зі статтею 4 Конституції України, в Україні існує єдине громадянство.

У статті 2 Закону України «Про громадянство України» від 18 січня 2001 року закріплено засади, на яких ґрунтується законодавство про громадянство. Ці засади відповідають положенням Конституції України, а також співзвучні з принципами, закріпленими в Європейській конвенції про громадянство 1997 року, до якої приєдналася й наша держава.

Одним із основних принципів законодавства України про громадянство є принцип єдиного громадянства — громадянства держави Україна, що виключає можливість існування множинного громадянства.

Принцип єдиного громадянства спрямований на забезпечення унітарного характеру держави.