Словничок іноземних слів

Антураж — навколишнє оточення, навколишнє середовище.

Бомонд — 1. Вищі аристократичні та буржуазні кола. 2. Добірне товариство, вищий світ, а також зарозумілі «нові росіяни», що чваняться своїм багатством.

Бонтон — 1. Світська чемність, вишукані манери. 2. Наслідування чемного поводження, створення видимості гарних манер, виховання. 3. Вишуканий, чемний, світський, що належить до вищого суспільства.

Велфер — добродійність, фінансова допомога американського уряду або приватних організацій бідним і нужденним.

Дайджест — 1. Тип журналу, що передруковує матеріали з інших видань у скороченому вигляді. 2. Масове видання, яке містить короткий спрощений виклад популярних творів художньої літератури.

Жетон — 1. Пам’ятна медаль з емблемою і написом, що її видають з нагоди якої-небудь знаменної події. 2. Металевий, кістяний, картонний (пізніше пластмасовий) кружок, що його використовують у різних іграх. Є замінником, еквівалентом готівки при розрахунках. 3. Металевий значок, який носять у петлиці. Вказує на належність до якогось товариства, кола, організації. 4. Металевий або пластмасовий кружок, що дає право на проїзд, дзвінок у телефоні-автоматі.

Допоможіть подолати печію

Мене часто мучить печія. Підкажіть, чим її лікувати?

Микола ГАВРИЛЕНКО.

Дніпропетровськ.

Відповідає лікар-гастроентеролог Тамара ДЕРКАЧОВА:

— По-перше, зверніться до лікаря. По-друге, в жодному разі самостійно не приймайте будь-які ліки. Річ у тім, що багато протикислотних препаратів, пропонованих на ринку України, містять алюміній. А його надлишок викликає різке зниження в крові людини фосфору — елемента, що має важливе значення в організмі для побудови структур головного мозку.

Не варто також ковтати соду. Це тільки на кілька хвилин знижує кислотність шлунка, а потім вона ще більше підвищується, створюючи загрозу розриву тонкої стінки дванадцятипалої кишки, кровотечі й інших небезпечних для життя та здоров’я ускладнень.

Тільки досвідчений лікар може встановити причину печії і допомогти вам.