Випадки видачі фальшивої валюти у фінансово-кредитних установах, напевно, трапляються рідко, але все-таки трапляються.

Радість Ніни Іванівни, яка отримала гуманітарну допомогу з-за кордону, змінилася розгубленістю і подивом. Серед виданих банком купюр була й фальшива. Але жінка дізналася про це через два місяці після отримання валюти. Банк, який видавав гуманітарні євро, після переговорів з кореспондентом «Голосу України» Ніні Іванівні фальшиву купюру замінив на справжню. Але запитання залишилися. Розкажіть, будь ласка, що робити, щоб такого не сталося?

Світлана КАЛИНОВСЬКА.

Севастополь.

Відповідає виконавчий директор з питань готівково-грошового обігу Національного банку України Олександр ТОЛСТОЙ:

— Згідно з Інструкцією про касові операції в банках України (затверджена постановою правління Національного банку України № 337 від 14.08.2003, зі змінами) у разі виявлення сумнівних щодо справжності банкнот (монет) під час приймання, видачі та оброблення грошових знаків банк має вилучити їх та у встановленому порядку направити для проведення дослідження до відповідної установи Національного банку України.

Факт видачі банком клієнту підроблених грошових знаків є не тільки грубим порушенням чинних нормативно-правових актів Національного банку України, а й може бути приводом для порушення правоохоронними органами кримінальної справи за ознаками ст. 199 Кримінального кодексу України — фальшивомонетництво. Про факти видачі фінансово-кредитними установами підроблених грошових знаків громадяни повинні терміново інформувати органи внутрішніх справ.

Крім цього, громадяни мають можливість, у разі сумніву щодо справжності та платоспроможності грошових знаків, здати їх у встановленому порядку до будь-якого банку для проведення дослідження відповідною установою Національного банку України. За результатами цих досліджень, які проводяться Національним банком України безплатно, надається офіційний висновок. Банкноти, визнані підробленими, вилучаються з обігу без відшкодування їх вартості клієнтам.

Що повинен знати громадянин щоб відрізнити оригінал від підробленої банкноти та не бути ошуканим?

На банкнотах всіх країн є захисні елементи для визначення населенням. Тому необхідно навчитись їх визначати.

Первинним засобом перевірки автентичності банкнот є водяні знаки — зображення, утворені внутрішньою структурою паперу, які видно під час розглядання банкноти проти світла і розташовані у встановленому місці.

Елементи захисту, призначені для візуального визначення населенням без використання спеціальних детекторів, також такі:

— занурена в товщу паперу захисна стрічка, на якій зазвичай розміщуються позитивні або негативні мікро-та макротексти;

— рельєфні зображення, що визначаються на дотик (забезпечуються спеціальним видом друку — фарба на папері лягає товстим рельєфним шаром);

— наскрізний елемент — суміщене зображення (зображення, що виконані в одному місці з лицьового боку та звороту банкноти, які збігаються при розгляданні проти світла);

— зображення, виконані фарбами, які змінюють колір при розгляданні банкноти під різними кутами зору;

— голограми — металізовані елементи, припресовані до паперу, при розгляданні яких під різними кутами зору досягаються ефекти зміни одного райдужного зображення на інше.

Головне, що слід пам’ятати під час перевірки банкнот: ніколи не треба поспішати та приймати рішення щодо справжності після контролю тільки одного елементу захисту, обов’язково треба перевірити декілька з них.