Прочитав консультацію, як раніше вийти на пенсію за наявності пільгового стажу роботи. Я також маю пільговий стаж роботи за списком № 2 — є відповідний запис у трудовій книжці, але підприємство, на якому працював, вже не існує, воно збанкрутувало і від відділу кадрів залишилися лише руїни. Як бути в такому випадку і де брати підтвердження та довідки про спеціальний трудовий стаж, щоб раніше вийти на пенсію?

Валерій ПОНОМАРЕНКО.

Прилуки

Чернігівської області.

Відповідає заступник голови правління Пенсійного фонду України Олексій ЗАРУДНИЙ:

— Відповідно до частини 2 прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється за нормами Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України «Про пенсійне забезпечення».

Статтею 62 Закону України «Про пенсійне забезпечення» передбачено, що основним документом, який підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. Порядок підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 року № 637.

Відповідно до п. 20 Порядку, у випадках, коли в трудовій книжці відсутні відомості, що визначають право на пенсію на пільгових умовах, для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючі довідки підприємств або організацій.

У разі ліквідації підприємства, установи, організації довідки видаються правонаступником.

Міністерством праці та соціальної політики України в даний час опрацьовуються зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 12.08.1993 р. № 637 «Про затвердження Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній», якими передбачається врегулювати питання стосовно оформлення документів для призначення пільгових пенсій працівникам, які працювали на підприємствах, в установах, організаціях, котрі в даний час ліквідовані та документи яких перебувають в архівних установах.