Міжнародний конгрес «Українська мова вчора, сьогодні, завтра в Україні і світі», що був організований Науково-дослідним інститутом українознавства, зібрав у Києві науковців, політиків, представників діаспори. З початку року з метою вивчення реального стану мовного питання та з’ясування комплексу проблем, інститут українознавства проводив анкетування різних соціальних верств населення в Україні та в 22 країнах світу.

Ураховуючи отримані дані, на конгресі обговорювали шляхи подолання наявних мовних суперечностей в Україні та діаспорі. Назріла необхідність прийняття нового закону про державну українську мову, аби законодавчо закріпити її панівні позиції у всіх сферах суспільства, передбачити відповідальність за порушення мовного законодавства.

Як зазначив присутній на конгресі відомий український політик Геннадій Удовенко, українська мова як державна перебуває в критичному стані насамперед через відсутність цілісної мовної політики. На превеликий жаль, мовне питання в українських реаліях стало предметом брудних політичних спекуляцій, а не опіки. Та й численні законопроекти стоять не на захисті української мови, а пропонують підвищити статус російської.

Водночас жодне з соціологічних досліджень не показує, що громадяни України ставлять мовне питання на перше місце. На думку присутніх, головною причиною незадовільного розвитку української мови є відсутність у державі органу виконавчої влади з питань мовної політики. Біда в тому, що і проектом держбюджету на 2006 рік пропонується зменшити кошти на розвиток української мови. Але саме мова є націєтворчим чинником, і розв’язання проблем функціонування державної мови має бути першочерговим.

 

Київ.