Я та мій чоловік — ветерани праці, обоє інваліди ІІ групи загального захворювання. На жаль, поїхати на лікування до санаторію у нас немає можливості, але чули, що натомість маємо право раз на два роки отримати компенсацію на лікування у розмірі 150 гривень. Скажіть, так це чи ні?

Валентина ФІЛІМОНЧУК.

Солонцове

Джанкойського району Крим.

Відповідає перший заступник міністра праці та соціальної політики України Павло РОЗЕНКО:

— Виплату грошової компенсації замість санаторно-курортного лікування передбачено тільки інвалідам війни один раз на два роки, якщо протягом двох років вони не одержували безплатних санаторно-курортних путівок.

Інвалідам загального захворювання виплату грошової компенсації замість санаторно-курортного лікування чинним законодавством не передбачено.

Ветеранам праці виплачується компенсація вартості самостійного санаторно-курортного лікування у розмірі не більше ніж середня вартість санаторно-курортної путівки. Середню вартість санаторно-курортної путівки визначає Мінпраці за поданням Фонду соціального захисту інвалідів та погодженням з Мінфіном щороку в межах обсягу бюджетних коштів, виділених відповідно до Закону України про Державний бюджет на поточний рік.

Середня вартість путівки для виплати грошової компенсації на 2005 рік становить 150 гривень.

Тобто зазначена компенсація виплачується за умови перебування ветерана праці на обліку для забезпечення путівкою після самостійно проведеного санаторно-курортного лікування на підставі надання до органів праці та соціального захисту населення документів: заяви про виплату компенсації, квитанції про оплату вартості лікування, зворотнього талона путівки, посвідчення особи.