Розмір пенсії залежить...

Який мінімальний розмір пенсії — інваліду І групи загального захворювання?

Л. ЯЩЕНКО.

Новосілки

Волинської області.

Відповідає заступник Голови правління Пенсійного фонду України Олексій ЗАРУДНИЙ:

— Згідно з Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» розмір пенсії по інвалідності залежить від розміру пенсії за віком. Так, відповідно до статті 33 цього закону пенсія по інвалідності інваліду І групи встановлюється в розмірі 100 відсотків пенсії за віком.

Відповідно до статті 28 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» із змінами, внесеними Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про державний бюджет України на 2005 рік» та деяких інших законодавчих актів України», мінімальний розмір пенсії за віком при наявності страхового стажу у чоловіків 25 років, у жінок 20 років встановлюється у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом. На 2005 рік розмір прожиткового мінімуму для зазначених осіб, а відповідно і мінімальний розмір пенсії за віком становить 332 грн.

За кожен рік стажу понад 25 років у чоловіків, 20 років у жінок зазначений розмір збільшується на 1 відсоток розміру пенсії, обчисленої відповідно до статті 27 закону, тобто, виходячи зі страхового стажу і заробітної плати конкретної особи, але не більше ніж на 1 відсоток від 332 грн.

Зазначена норма закону відповідно до Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про державний бюджет України на 2005 рік» та деяких інших законодавчих актів України» діє з 12 січня поточного року.

Статус учасника бойових дій

Під час війни працювала бійцем воєнізованої охорони. Чи можу я вважатися учасником бойових дій?

Галина КУЗЬМІНА.

Сміла

Черкаської області.

Відповідає тимчасово виконуючий обов’язки начальника управління оборонного планування штабу командування Сухопутних військ Збройних сил України полковник Сергій КРОПИВЧЕНКО:

— Вимогами статті 5 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (далі — закон України) визначено, що учасниками бойових дій є особи, які брали участь у виконанні бойових завдань із захисту Батьківщини у складі військових підрозділів, з’єднань, об’єднань всіх видів і родів військ Збройних сил діючої армії (флоту), у партизанських загонах і підпіллі та інших формуваннях і у воєнний, і у мирний час.

Встановлення статусу учасника бойових дій покладено на відомчі комісії СБУ та МВС (постанова Кабінету Міністрів України від 26.04.96 № 458) для розгляду питань, пов’язаних із встановленням статусу ветеранів війни та визначенням осіб, на яких поширюється чинність закону України на підставі архівних документів, які підтверджували б участь у виконанні бойових завдань із захисту Батьківщини у складі діючої армії (флоту).