Такий початок ювілейного вечора — рідкість для Національної філармонії. На сцену Колонного залу імені М. Лисенка піднялися народні артисти України — її директор Дмитро Остапенко і художній керівник Володимир Лукашев. Вони дуетом проспівали привітання колективу ансамблю народних інструментів «Рідні наспіви». Так оригінально висловили своє адміністративне й особисте ставлення та повагу до цього чудового ансамблю.

Уже 25 років цей неповторний колектив працює у складі філармонії. Це роки невпинного зростання його творчої і виконавської майстерності та досконалості. Результат — понад 200 записів у фонді Українського радіо, 5 платівок-гігантів фірми «Мелодія», 10 компакт-дисків. У них записи таких відомих у світі співаків, як А. Кочерга, В. Гришко. З «Рідними наспівами» співали уславлені К. Огнєвой, Ю. Гуляєв, А. Солов’яненко, М. Кондратюк, Д. Гнатюк, М. Стеф’юк і багато інших.

Кожен із членів ансамблю — окрема творча особистість, віртуозний виконавець, лауреат національного або міжнародного конкурсів. Це Ніна Проценко (керівник), Віктор Мацко, Юрій Карнаух, Ірина Бідненко, Тамара Семенова, Ганна Лещенко, Наталія Пиляєва, Олександр Іванов, Борис Матвійчук. А разом вони — єдиний, гармонійний і досконалий організм. Засновником і першим керівником ансамблю був Юрій Алексик, нині народний артист України, професор Національної музичної академії ім. П. Чайковського. З його ім’ям і пов’язані перші найвищі перемоги — у Республіканському (1978 р.) та Всесоюзному в 1979 році конкурсах артистів естради.

Потім художнім керівником ансамблю були Євген Чорнокондратенко, Анатолій Мамалига, а з 1996-го — Ніна Проценко. Тепер вона заслужена артистка України. Уже за її керівництва 2000 року ансамбль здобув ще одну високу перемогу — Гран-прі на Міжнародному конкурсі в Італії «Світ музики».

У розмаїтті творчих колективів, на які багата щедра на таланти українська музична культура, —вважає музикознавець Гюзель Сабітова, — «Рідні наспіви» мають неповторне обличчя. Серед інших колективів він вирізняється найвищим професіоналізмом і непереборною принадою ансамблевої гри.

Ювілейним концертом, який відбувся нещодавно у філармонії, ансамбль ще раз підтвердив оцю високу професійну оцінку.