У суді працюють не лише судді

Зміна влади дала нам сподівання, що ситуація із заробітною платою працівників суду зміниться на краще. Однак вже скільки часу минуло, а ми не бачимо жодних результатів. Тому звертаємося до нашого уряду та Верховної Ради з проханням: під час тривалої судової реформи виправте наше становище.

На жаль, уявлення посадовців про працівників суду обмежуються лише суддями. Їм уряд укотре підвищує заробітну плату. І вона буде в десять разів перевищувати заробіток помічника судді, секретаря судового засідання, секретаря суду...

Створюється враження, що в судах працюють лише судді, а інші працівники — це некваліфіковані, нефахові люди. Однак у «Типових посадових інструкціях працівників апарату місцевого загального суду» від 20.07.2005 року до всіх кандидатів на ці посади головна вимога — вища юридична освіта та стаж роботи у відповідній галузі. Навчатися в таких вузах важко і через великий конкурс під час вступу, і через вартість навчання, яка обчислюється тисячами доларів США. Неважко порахувати, що за нинішньої заробітної плати кредит на таку освіту, якщо не витрачати кошти на інші потреби, можна повернути щонайменше через років десять.

Насамкінець нагадуємо, що незалежний і об’єктивний суд може бути лише за чи не головної умови — фінансової незалежності його працівників. І питання навіть не в тому, що наші посадові оклади є найнижчими серед всіх категорій державних службовців, а в тому, як при невпинному зростанні цін та інфляції утримати сім’ю за ці кошти чи вижити самому!

З повагою,

працівники Автозаводського районного суду:

Галайчук, Штепа, Лошко... загалом 32 підписи.

Кременчук

Полтавської області.

Закони треба знати

Я залюбки беру участь у розіграші призів та всіх конкурсах, що їх проводить газета. Як на мене, то ваша газета — найцікавіша з усіх. Завдяки їй я знаю про події у країні, роботу Верховної Ради, нові закони і рішення уряду. А закони треба знати, щоб, передусім, бути повноцінним громадянином суспільства і захищати свої права.

Михайло МИХАЛЮК.

Лешнів

Бродівського району

Львівської області.