У мене алергія на тютюновий дим, тому дуже зраділа новому закону, котрий передбачає обмеження вживання тютюнових виробів. Розкажіть, які саме?

Наталя НОС.

Харківська область.

У статті 13 Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» зазначається, що реалізація (продаж) тютюнових виробів, предметів, пов’язаних з їх вживанням, забороняється особам, які не досягли 18 років. Також законом забороняється куріння тютюнових виробів на робочих місцях та в громадських (частина (частини) будь-якої будівлі, споруди, яка доступна або відкрита для населення вільно, чи за запрошенням, або за плату, постійно, періодично або час від часу, в тому числі під’їзди, а також підземні переходи, стадіони), за винятком спеціально для цього відведених місць. При цьому власник або уповноважені ним особи чи орендарі відповідних споруд або окремих приміщень зобов’язані відвести спеціальні місця для куріння, обладнані витяжною вентиляцією чи іншими засобами для видалення тютюнового диму, а також розмістити наочну інформацію про розташування таких місць та про шкоду, якої завдають здоров’ю людини куріння тютюнових виробів чи інші способи їх вживання.

З 1 липня 2006 року набере чинності положення закону, яке передбачає відведення у громадських місцях для осіб, які не курять, не менш як 50 відсотків площі таких громадських місць, яка має бути розміщена так, щоб тютюновий дим не поширювався на цю територію. Потрібно звернути увагу також на те, що затятим курцям не слід курити де заманеться, оскільки куріння тютюнових виробів у місцях, де це заборонено законом, а також в інших місцях, визначених рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради, тягне за собою попередження або накладення штрафу від одного до п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 до 85 грн.). А за повторне протягом року вчинення цього порушення накладається штраф від п’яти до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а це вже від 85 до 119 гривень.