У Миколаївській області співробітники карного розшуку затримали організовану злочинну групу, що займалася незаконною купівлею-продажем квартир самотніх громадян. Очолював шахраїв колишній співробітник органів внутрішніх справ, звільнений з міліції кілька років тому. 26-літній лідер вишукував жертви серед найнезахищенішої категорії громадян — самотніх пенсіонерів, інвалідів, безпомічних і хворих людей.

Інформацію про потенційні жертви і наявність у них нерухомості зловмисники діставали в жеках, у геріатричних відділеннях при інтернатах для людей похилого віку, де доживають своє життя прикуті до ліжка старі люди. Після ретельної обробки отриманої інформації, за допомогою комп’ютера і липових печаток різних організацій, підробляли доручення на право розпоряджатися нерухомістю, паспорти і рішення районних судів. У разі, якщо махінаціями заволодіти чужим майном не вдавалося, застосовували насильство і вбивство.

Однією з жертв злочинців став 57-річний пенсіонер. Чоловіка якийсь час тримали на дачі, що належала одному із членів злочинної групи. Пенсіонера споювали горілкою, в яку підмішували снодійне. Коли ж подальше перебування заручника під охороною стало проблематичним, його вивезли на легковому автомобілі до лісового масиву Цурюпинського району Херсонської області і... задушили. Труп викинули в чагарник, а за відібраними у нього документами заволоділи квартирою.

У такий само спосіб розстався з життям ще один потерпілий. Під приводом перевезення зерна водія «КамАЗу» заманили на берег річки біля Воскресенська (Жовтневий район) і задушили, а тіло викинули у водойму. «Трофейний» автомобіль без документів зловмисники продали за 1200 доларів США.

На сьогодні співробітниками міліції зафіксовано більш як десять епізодів шахрайського заволодіння квартирами і подальшої їх реалізації на суму понад 100 тисяч доларів. За фактами вбивства прокуратура Ленінського району порушила кримінальні справи. Не виключено, що під час слідства буде виявлено нові факти, а також осіб, які причетні до вчинення цих злочинів.

Марина КОТЕНКО,

прес-служба Департаменту карного розшуку МВС України.

Миколаїв.