Мені 77 років. Я глухий на обидва вуха, спілкуюся за допомогою слухового апарата. Щомісячно лише на ліки витрачаю половину, а то і більше, пенсії, до того ж треба утримувати господарство, ремонтувати будинок, платити за комунальні послуги. Оскільки живу один, то пенсії не вистачає. Тому хотілося б дізнатися, чи можна одержати від дітей аліменти на утримання і ліки.

Назар ШАПОВАЛОВ.

Одеська область.

Відповідно до ст. 172 Сімейного кодексу України дитина (повнолітні дочка, син) зобов’язана піклуватися про батьків, проявляти про них турботу та надавати їм допомогу. Якщо ж повнолітні дочка, син не піклуються про своїх непрацездатних та немічних батьків, з них за рішенням суду можуть бути стягнуті кошти на покриття витрат, в тому числі й на піклування. Однак такий обов’язок дітей поширюється не на всіх батьків. Зокрема, це не стосується тих матері, батька, які були позбавлені батьківських прав. Також діти можуть бути звільнені судом від обов’язку утримувати батьків та додаткових витрат (спричинених тяжкою хворобою, інвалідністю або немічністю), якщо буде встановлено, що мати або батько ухилялися від виконання своїх батьківських обов’язків. У виняткових випадках суд може присудити аліменти, але на строк не більш як три роки.

Розмір аліментів на батьків визначається судом у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку (доходу) з урахуванням матеріального та сімейного стану і батьків, і дітей. Також суд бере до уваги можливість одержання утримання від інших дітей, до яких не пред’явлено позову про стягнення аліментів, дружини, чоловіка та своїх батьків. У разі якщо мати, батько є тяжко хворими, інвалідами, а дитина має достатній дохід (заробіток), суд може постановити рішення про стягнення з неї одноразово або протягом певного терміну коштів на покриття витрат, пов’язаних з лікуванням та доглядом за ними.

Отже, якщо у вас з дітьми не виходить мирно врегулювати ваше грошове утримання, необхідно звернутися до суду.