У нашій молодій державі не змовкають розмови про депутатську недоторканність. Одні виступають за її скасування, інші — за збереження. А тому вкрай необхідно визначити поняття «депутатська недоторканність». На мій погляд, погляд пересічного виборця, це тільки те, що депутати не можуть бути притягнуті до якого-небудь виду юридичної відповідальності за їхню позицію під час обговорення і голосування при прийнятті законів і постанов.

А прийняті Верховною Радою документи повинні однаково виконуватися і пересічними громадянами, і депутатами усіх рівнів. Скажу більше, саме депутати мають бути найбільш правосвідомими і показувати приклад поваги до законів. А у разі здійснення злочину вони повинні бути притягнуті до юридичної відповідальності, як і кожний громадянин України.

А сьогоднішнє уявлення про депутатську недоторканність як особливий привілей депутата суперечить Конституції України. У ній сказано, що всі громадяни України рівні перед законом. А тому, вважаю, депутати, члени уряду та й Президент за порушення законів мають нести підвищену юридичну відповідальність. Тоді можна суворо вимагати порядку і з пересічних громадян. Це буде справедливо.

Чернігів.