Днями в Комітеті Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи відбулися слухання на тему: «Екологічний стан басейнів річок Оріль і Сіверський Донець та шляхи їх відновлення». Участь у заході взяли народні депутати, представники органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, науковці.

Заступник голови комітету Сергій Глазунов сказав, що увага до цієї проблеми пов’язана з надзвичайно критичним станом водних об’єктів України, і це попри розвинене законодавство у цій сфері. Зокрема, річки Оріль і Сіверський Донець віддзеркалюють ситуацію з водними ресурсами по всій країні.
Також, за його словами, комітет стурбований станом Дніпра. Вже зареєстровано проект постанови про проведення відповідних парламентських слухань.
У свою чергу голова Державного агентства водних ресурсів Василь Сташук поінформував, що агентство постійно моніторить гідрологічну та екологічну ситуацію в басейні річки Оріль. Також виконується комплекс водогосподарських заходів щодо її підтримання.
Останніми роками, за його словами, гідрологічний стан Орілі погіршився, і причиною того є надмірне антропогенне навантаження на водні об’єкти, що призвело до кризового зменшення самовідтворюючих можливостей та виснаження водоресурсного потенціалу. Почастішали випадки самовільного перерозподілу стоку в басейні річки, виникають проблеми із самовільним перекриттям русла і водністю об’єктів.
Крім того, зауважив він, ще однією проблемою є замулення ємності водосховищ, ставків та русел річок на 60—70 відсотків. Без додаткового фінансування з бюджетів різних рівнів її розв’язати надзвичайно важко.
Стосовно річки Сіверський Донець, то голова Держагентства водних ресурсів зазначив, що через недостатній обсяг фінансування з держбюджету протягом тривалого часу в басейні не здійснювали системні заходи щодо підтримки нормального гідрологічного режиму річки та її приток. Це спричинило виникнення низки негативних наслідків. Основними причинами зниження якості поверхневих вод у басейні, підкреслив він, є суттєве замулення водотоків. Фактично вже 20 років в басейні не формується весняна повінь і як наслідок не відбуваються промивка русла й оздоровлення водних об’єктів.
За його словами, за останні три роки на водогосподарські заходи з Луганської, Донецької та Харківської областей надійшло 101 мільйон гривень. Уже виконано 25 відсотків проектно-вишукувальних робіт із розробки техніко-економічного обґрунтування, поліпшення гідрологічного режиму та покращення екологічного стану річки в цих областях. 
Довідково 
Річка Оріль — ліва притока Дніпра загальною довжиною 346 кілометрів та площею басейну 9 800 кв. м. Протікає на межі Харківської, Полтавської та Дніпропетровської областей. У басейні Орілі створено 5 водосховищ, 576 ставків з об’ємом відповідно 22 і 42 мільйони куб. м води.
Сіверський Донець — найбільша притока річки Дон. Тече через Харківську, Донецьку й Луганську області України та Бєлгородську і Ростовську області Росії. Загальна протяжність річки становить 1053 кілометри, в тому числі по нашій країні — понад 700 кілометрів, площа басейну — 98 900 кв. км. Загалом у басейні налічується 147 водосховищ і 2 431 ставок.