Особливі заслуги

Що означає вислів: «особливі заслуги перед Батьківщиною»? Якщо учасник бойових дій Великої Вітчизняної війни має нагороди: орден Великої Вітчизняної війни другої ступені і орден «За мужність», то чи відноситься він до тих, хто має особливі заслуги перед Батьківщиною?

В. ТИМОЩУК .

Підвисоке

Новоархангельського району

Кіровоградської області.

Відповідає директор Департаменту державної політики у справах інвалідів і людей похилого віку Міністерства праці та соціальної політики Ірина ТАРАБУКІНА:

— Відповідно до статті 11 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» особами, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, вважаються Герої Радянського Союзу, повні кавалери ордена Слави, особи, нагороджені чотирма і більше медалями «За відвагу», а також Герої Соціалістичної Праці, удостоєні цього звання за працю в період Великої Вітчизняної війни 1941—1945 років.

Таким чином, якщо заявник не має вищезазначених звань, він не належить до осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною.

Де міститься архів?

Вісім років до аварії на ЧАЕС я працювала у Прип’ятському держстраху. Нині ж отримую пенсію всього 284 гривні. А зробити перерахунок не можу, тому що немає довідок з моєї колишньої роботи. Будь ласка, підкажіть, де міститься архів Прип’ятського держстраху.

Любов ДИЧ.

Одеса.

Відповідає перший заступник міністра з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Тетяна АМОСОВА:

— Документи Прип’ятського держстраху передані на зберігання до інспекції держстраху Іванківського району Київської області, яка міститься за адресою: 07200, Київська область, смт Іванків.