Скажіть, хто регулює ціни на молоко, яке купують молокозаводи у населення? Чому навіть в одній області різниця в ціні може становити 40 копійок? І чому молокопродукти в магазинах продають завжди за однією ціною, а молоко, що приймають від населення, — за сезонною?

Наталя БРОЩАК.

Вірнопілля

Ізюмського району

Харківської області.

Відповідає начальник Державної інспекції з контролю за цінами Анатолій КОЗЛЕНКО:

— Кабінет Міністрів щорічно встановлює мінімальні закупівельні ціни на молоко з одночасним визначенням обсягу бюджетного фінансування (дотацій) для підтримки виробників молока (це право надано КМ Законом України «Про молоко та молочні продукти»). У 2005 році такі ціни урядом не встановлювались. У державному бюджеті на нинішній рік не передбачено коштів для здійснення дотацій сільгоспвиробникам за продане молоко (крім екологічно чистого молока для виготовлення спеціальних продуктів дитячого харчування).

Отже, на сьогодні оплата вартості молока, закупленого в населення, здійснюється за договірними цінами та відповідно до рекомендацій Міністерства аграрної політики України (наказ від 5 серпня 2003 року

№ 262).

У межах областей України, через особливості регіонів, ціни на молоко істотно відрізняються. Зокрема, на рівень закупівельних цін впливає кількість поголів’я корів в області та їх продуктивність, ведення молочного скотарства, частка господарств населення у виробництві молока, наявність великих переробних підприємств та їх віддаленість від сільгоспвиробників, мережа заготівельних пунктів тощо.

На рівень роздрібних цін на молоко впливає також і сезонний чинник. Так, за даними моніторингу цін Держцінінспекції, середні рівні роздрібних цін на молоко у Харківській області в червні-липні цього року зменшилися з 2,18 гривні за літр у січні-квітні до 2,11 гривні, у травні-вересні підвищилися до 2,25 гривні за літр.

Слід зазначити, що на підставі урядової постанови від 25 грудня 2002 № 1964 з метою боротьби з монопольними проявами, прозорості розрахунків між переробними підприємствами та сільгоспвиробниками за продане молоко та м’ясо в Харківській області утворено обласну та районні узгоджувальні комісії з питань координації міжгалузевих відносин на ринку продукції тваринного походження, які уповноважені спостерігати за цінами на цьому ринку та відстежувати процеси, пов’язані з недобросовісною конкуренцією, а також зобов’язані впливати на цінові відносини між виробником та переробником.