Розкажіть, будь ласка, чому виникає лупа і як з нею боротися.

Яна ТКАЧ.

Полтава.

Відповідає лікар-дерматолог Микола БОЙКО:

Найчастіше лупа — супутниця себореї. А в основі себореї лежить порушення секреторної функції сальних залоз, що проявляється підвищеним утворенням шкірного сала. Появі себореї сприяють фізична й нервова перевтома, стреси, захворювання нервової системи, ендокринних залоз. Виділення шкірного сала посилюється від уживання їжі, багатої вуглеводами, тваринними жирами, сіллю.

Тому людям із себореєю дерматологи й косметологи радять вводити до раціону продукти, багаті вітамінами. Бажано також обмежити жирну, солодку і солону їжу, стежити за тим, щоб регулярно працював кишечник.

Себорея буває жирна, суха і змішана. Але у всіх випадках вона супроводжується утворенням лупи. При жирній себореї шкірні лусочки склеюються й міцно тримаються на шкірі. Волосся має неохайний вигляд, злипається в пасма. Мити голову слід не частіше ніж раз на тиждень будь-яким туалетним милом або шампунем для жирного волосся. А споліскувати краще водою, підкисленою оцтом (на літр води — 2 столові ложки) чи соком лимона (1 лимон на літр).

Для сухої себореї характерна ламкість, тьмяність, сухість волосся. Шкіра голови вкривається шаром дрібних лусочок, що рясно обсипаються під час розчісування. Таке волосся слід мити не частіше ніж раз на два тижні. За годину до миття рекомендується втерти в шкіру злегка підігріту соняшникову олію. Можна використовувати для цього і реп’яхову, яка продається в аптеках.

Майте на увазі, що шкіра на голові лущиться також від псоріазу, стригучого та вовчого лишаїв, інших захворювань. Тому найрозумніше буде з появою лупи звернутися до дерматолога. Він установить причину її утворення й допоможе її позбутися.