Був прийнятий Верховною Радою України та підписаний Президентом дуже важливий Закон України «Про житлово-комунальні послуги» (24.06.2004 року № 1875-ІV). Проте минулий Кабінет Міністрів зумів його звести нанівець.

Власне, цим законом не так вже й багато вимагалося від Кабінету Міністрів. Треба було лише затвердити мінімальний обсяг житлово-комунальних послуг та договір на ці самі послуги. Кабінет Міністрів, очевидно, не зрозумів, що він уже при владі і треба працювати згідно з вимогами законів. Він продовжував боротися за владу. Може, тому затвердив типовий перелік послуг на утримання житлових будинків і прибудинкової території, а також типовий договір на утримання житлових будинків та прибудинкової території, чим порушив Конституцію України. Бо згідно з Конституцією України Кабінет Міністрів України приймає постанови згідно із законами України.

Отож органи місцевого самоврядування почали діяти не згідно із законом, а з протизаконною постановою Кабінету Міністрів.

Так, в місті Комсомольську (Полтавської області) міськвиконком нав’язує стару систему взаємовідносин між виробниками, виконавцями та споживачами житлово-комунальних послуг. А стара система проста. Договір у споживача є тільки на утримання будинків та прибудинкової території. Решта послуг надаються без договорів та прозорості тарифів. Жодного переліку послуг на кожен будинок, як того вимагає закон. Так, вже понад рік ні водоканал, ні міськвиконком, котрий затвердив для нього тарифи в 2003 році, не можуть пояснити, куди зникають 2,5 мільйона гривень щорічно.

Згідно із законом старі договори на утримання будинків та прибудинкової території припиняють дію з 1 січня 2006 року.

То що нам робити? Або чекати, доки новий Кабінет Міністрів згадану постанову (минулого Кабінету Міністрів від 12 липня 2005 року № 560) приведе у відповідність до закону, або ж організовувати в Комсомольську свою помаранчеву революцію, щоб змусити органи місцевого самоврядування дотримуватися вимог закону. То де на цю «безкоштовну» революцію грошей взяти?

Від Спілки захисту прав споживачів — Віктор ГЕРІХ.

Комсомольськ

Полтавської області.