Раніше я як постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи один раз на рік могла отримати відшкодування вартості проїзду міжміським транспортом. А як нині?

О. МОЛЧАНОВА.

Канів

Черкаської області.

Відповідає директор Департаменту соціального захисту населення, постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи, Міністерства праці та соціальної політики України Микола УРУПА:

— Починаючи з 2002 року, законами України «Про Державний бюджет України» на відповідний рік кошти з держбюджету на оплату 100 або 50 відсотків вартості проїзду громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, один раз на рік, а також за безплатне користування постраждалими громадянами міським та приміським транспортом безпосередньо направляють місцевим бюджетам у вигляді субвенцій. Мінпраці, як і МНС України, не є розпорядниками зазначених коштів.

Рішення про розподіл коштів субвенцій з державного бюджету громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, приймаються органами місцевої влади.

Основним нормативним документом, що регламентував механізм використання бюджетних коштів на відшкодування вартості проїзду один раз на рік міжміським транспортом відповідно до чинних статей Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», до вересня 2005 року була постанова Кабінету Міністрів України від 20 червня 2000 р. № 987 «Про затвердження Порядку використання коштів фонду для здійснення заходів щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення», пунктом 33 якого визначено, що компенсація вартості проїзду залізничним транспортом здійснюється за вартістю квитка купейного або плацкартного вагону швидкого поїзду.

Прийнятий Міністерством праці та соціальної політики України наказ від 02.07.04 р. за № 147 «Про затвердження Порядку використання коштів Державного бюджету України на виконання програм, пов’язаних із соціальним захистом громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи», пунктом 16 якого передбачалось відшкодування проїзду за вартістю плацкартного білету, не скасовував дію постанови Кабінету Міністрів України від 20 червня 2000 р. № 987 і мав меншу юридичну силу.

Постановою Кабінету Міністрів України від 20 вересня 2005 р. № 936 затверджено «Порядок використання коштів державного бюджету для виконання програм, пов’язаних із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», передбачено відшкодування вартості проїзду один раз на рік міжміським транспортом постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи громадянам, віднесеним до категорії І та ІІ, за вартістю квитка купейного або плацкартного вагону.

Також слід зазначити, що чинним законодавством не передбачено відшкодування вартості плати за надані у поїзді послуги, зокрема, за користування постільною білизною.